COP26İklim KriziManşetTürkiye

Türkiye’den geri adım: Ek-I listesinden çıkma talebini gündemden çekti

0

Türkiye, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekretaryası’na gönderdiği sözlü nota ile gelişmiş ülkeler kategorisini oluşturan Ek-I listesinden çıkmak için yaptığı başvuruda geri adım attı.

31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Glasgow kentinde gerçekleşecek BM ikim değişikliği konferansı COP26’ya günler kala UNFCCC Sekretaryası’na gönderilen sözlü notada “Türk tarafı, Sözleşme’nin Ek I’inde yer alan listeyi değiştirme önerisini geçici gündemden geri çekmeye karar vermiştir” denildi.

27 Ekim tarihli nota, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından “En acil” kategorisi üzerinden gönderildi. Açıklamada “Büyükelçilik, Saygıdeğer Sekreterlikten Sözlü Nota’nın alındığını teyit etmesini rica eder” ifadeleri kullanıldı.

Altı yıl süren ısrar

Paris Anlaşması’nın ilk imzacılarından biri olan Türkiye, gelişmiş ülkeler kategorisini oluşturan Ek-I listesinden çıkarılmayı ve gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer almayı talep ediyordu.

Türkiye’nın iklim fonuna erişmesini sağlayacak bu talebin kabul edilmemesi ise hükümet tarafından Anlaşma’nın geçen altı yıl boyunca Meclis’ten geçirerek onaylamamasının gerekçesi olarak sunuluyordu.

Neler yaşandı?

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylayacağını ve 2053 için net sıfır emisyon hedefini benimseyeceğini açıklamıştı.

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘un imzasıyla 1 Ekim’de Meclis Başkanlığına sunulmuş, ilgili komisyonlardaki görüşmelerin ardından Paris Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi 6 Ekim’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.

Paris Anlaşması’na ilişkin kanun ise 7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. BM Genel Sekretaryası Anlaşma’nın Türkiye için 10 Kasım 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini duyurdu.

More in COP26

You may also like

Comments

Comments are closed.