Altı yıllık bekleyiş bitti: Paris Anlaşması’nın onaylanması teklifi TBMM’de kabul edildi

Tüm milletvekillerinin desteğini alan kanun teklifi 353 ‘evet’ oyu aldı. Paris Anlaşması’nı onaylama kararı Birleşmiş Milletler sekretaryasına iletilecek ve böylece altı yılın ardından Türkiye anlaşmanın taraflarından biri olacak.

Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu‘nda oy birliğiyle kabul edildi.

Tüm milletvekillerinin desteğini alan kanun teklifi 353 ‘evet’ oyu aldı.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında Türkiye‘nin Paris İklim Anlaşması‘nı imzalayan ilk ülkelerden biri olduğunun altını çizerek, anlaşmanın ekim ayında Meclis’in onayına sunulacağını duyurmuştu.

Meclis’in açılmasının ardından Paris Anlaşması’nın Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, ilk önce TBMM Çevre Komisyonu‘nda ardından da Dışişleri Komisyonu‘nda da görüşülerek uygun görülmüştü.

BM sekretaryasına iletilecek

Kanun teklifi bugün TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldü.  Partilerin grup önerilerinin görüşülmesinin ardından yapılan oylamada anlaşmaya dair kanun teklifi oy birliğiyle kabul edildi.

Paris Anlaşması’nı onaylama kararı Birleşmiş Milletler (BM) sekretaryasına iletilecek ve böylece Türkiye geçen altı yılın ardından anlaşmaya taraf olmuş olacak.

Altı yıllık gecikme

12 Aralık 2015 tarihinde Fransa’da gerçekleşen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) 21’inci Taraflar Konferansı’nda kabul edilmiş, 2016 tarihinde ülkelerin imzasına açılmıştı.

O tarihten bu yana anlaşmayı meclise getirerek onaylamayı reddeden Türkiye, Paris Anlaşması’nı imzalayan fakat onaylamayan altı ülkeden biriydi. Aynı zamanda da anlaşmayı onaylamayan tek OECD ve G20 üyesiydi.

Paris Anlaşması’yla küresel sıcaklık artışını sanayi öncesi döneme göre 2 derece ile sınırlandırmak, mümkünse 1,5 derecenin altında tutmak amaçlanıyor. Bu anlaşmaya taraf ülkeler şartlarına göre, iklim kriziyle mücadelede hedeflerini kendileri belirliyor. Hedeflerini hayata geçirmemeleri durumunda ise herhangi bir yaptırım uygulanmıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Yeni taslak metin yayımlandı: 2035’e kadar 250 milyar dolar iklim finansmanı

COP29 Başkanlığı'nın yeni nihai taslak metninde gelişmekte olan ülkelere 2035'e kadar 250 milyar iklim finansmanı öngörülüyor. Ayrıca 1,3 trilyon dolar toplama yönünde daha geniş bir hedef belirleniyor.

[COP29] BAE’den Suudilere uyarı: ‘Fosil yakıtlarda uzaklaşma’ya itirazı sonlandırın

Bakü'de Suudi Arabistan'ın COP28'de mutabakat altına alınan 'fosil yakıtlardan uzaklaşma' taahhüdünün geri alınması çabaları, komşusu ve müttefiki, petrol ülkesi Birleşik Arap Emirliklerini bile kızdırdı.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

EN ÇOK OKUNANLAR