İklim KriziManşet

AB’nin yeşil dönüşüm hedefleri seçim öncesinde zorda

0
AB

Avrupa Birliği (AB), iklim hedeflerine ulaşma konusunda yavaş ilerliyor. AB’nin iklim komisyoneri Wopke Hoekstra‘nın yaptığı açıklamaya göre AB ülkeleri, 1990 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar emisyonları yüzde 51 oranında azaltacak, bu da yüzde 55’lik hedefin altında kalıyor.

AB, 1990 yılındaki sera gazı emisyonlarının zirve yaptığı dönemden bu yana, emisyonları azaltma konusunda üç on yılı aşkın bir süredir sürekli bir mücadele içerisinde. Bu uzun ve meşakkatli yolculuk, AB’nin yeşil hedeflerine ulaşma çabasının bir göstergesi. Ancak Wopke Hoekstra’nın vurguladığı üzere, bu yolda hâlâ kat edilmesi gereken mesafeler var.

Hoekstra, üye ülkelerden 2030’a kadar emisyonlarını daha da azaltma planlarını detaylandıran stratejilerin Haziran’a kadar sunulmasını istiyor. Buna rağmen, Avrupa Çevre Ajansı‘nın analizlerine göre şu anda hedeflenen yüzde 55 yerine yalnızca yüzde 48’lik bir azalma söz konusu.

AB

Financial Times’ın aktardığına göre AB, dünyanın en hızlı ısınan kıtasında iklim hedeflerine ulaşma yolunda önemli engellerle karşılaşıyor. Enflasyon ve ticaret gerilimlerinden yorulmuş bir seçmen kitlesi, ilerlemenin önünde büyük bir engel teşkil ediyor. 2015 Paris İklim Anlaşması‘nda belirlenen 1,5°C küresel ısınma eşiğine yaklaşılırken, birkaç puanlık fark kritik öneme sahip. Avrupa kıtası, küresel ortalamanın iki katı bir hızla ısınmaya devam ediyor.

‘Donald Trump’ın seçilmesi iklim hedeflerini tehlikeye atabilir’
AB’de plastik atık ihracatı tamamen yasaklanıyor
Avrupa Birliği, ‘yeşil mutabakat’ı hayata geçirmek için kritik malzeme madenciliği yapacak

Temiz teknolojilerin küresel yarışı hızlanırken, AB, yüksek enflasyon, ticaret gerilimleri ve artan düzenlemelerden muzdarip endüstriyel sektörü ikna etmekte zorlanıyor. Avusturya’nın iklim bakanı Leonore Gewessler, “Karar verildi, araçlar elimizde. Şimdi uygulama zamanı” diyor ve yeşil iklim politikalarının emisyonları düşürdüğünü, ancak hâlâ yapılacak çok iş olduğunu ekliyor.

Brüksel merkezli Bruegel düşünce kuruluşunun verileri, Avrupa’nın, dekarbonizasyonun merkezinde yer alan temiz teknolojilerin yaygınlaştırılması konusunda küresel rakiplerinin gerisinde kaldığını gösteriyor. Çin, temiz teknoloji uygulamalarında öncülük ediyor ve Avrupa’yı geride bırakıyor. AB’nin solar panel üreticileri, Çin’den gelen aşırı arz nedeniyle operasyonlarını durdurma noktasına geldi.

Ancak politika yapıcılar ve sektör liderleri, hedeflere ulaşma konusunda kararlı olduklarını ifade ediyor. Temiz teknolojiye yapılan yatırımlar ve yeşil politikalar, AB’nin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli ilerleme kaydetmesini sağlayabilir.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.