İklim KriziManşetTürkiye

Türkiye, 10 Kasım’da Paris Anlaşması’nın tarafı olacak

0
Fotoğraf: AA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekretaryası, Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylamasına yönelik bildirimi 11 Ekim tarihinde yaptığını açıkladı.

Sekretarya tarafından yayımlanan açıklamada Anlaşma’nın Türkiye için 10 Kasım 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceği belirtildi.

10 Kasım’da yürürlükte

AA’nın aktardığına göre bildirimde “Türkiye Cumhuriyeti, 9 Mayıs 1992 tarihli BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nde belirtilen ‘eşitlik, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ve ilgili yetenekler’ temelinde, Paris Anlaşması ve Taraflar Konferansı Sözleşmesi kapsamında, Türkiye, Paris Anlaşmasını, anlaşma ve mekanizmalarının ekonomik ve sosyal kalkınma hakkına halel getirmemesi koşuluyla, gelişmekte olan bir ülke olarak ve kendi belirlediği ulusal katkı beyanları kapsamında uygulayacağını bildirmektedir” ifadeleri kullanıldı.

Onayın sekretaryaya gönderilmesinden sonraki 30’uncu günde anlaşmanın yürürlüğe gireceği ifade edilen bildirimde “Anlaşma, Türkiye için 10 Kasım 2021 tarihiyle yürürlüğe girecektir” denildi.

Neler yaşandı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz ay BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylayacağını ve 2053 için net sıfır emisyon hedefini benimseyeceğini açıklamıştı.

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘un imzasıyla 1 Ekim’de Meclis Başkanlığına sunulmuş, ilgili komisyonlardaki görüşmelerin ardından Paris Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi 6 Ekim’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.

Paris Anlaşması’na ilişkin kanun ise 7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.