Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, büyük emisyon üreticilerine için üst sınır değeri getiren ve her yerel yönetimin bir iklim uyum planı yayınlamasını zorunlu kılan kapsamlı bir iklim değişikliği yasasını kabul etti.
Cumhurbaşkanlığı’nın salı günü yaptığı açıklamaya göre İklim Değişikliği Tasarısı, Güney Afrika’nın Paris İklim Anlaşması kapsamındaki emisyon azaltma taahhütlerini yerine getirmesini sağlamayı amaçlıyor.
Açıklamada başkan Ramaphosa’nın iklim yasasını ne zaman imzaladığı belirtilmedi.
‣ Güney Afrika’nın ulusal birlik hükümeti yeşil dönüşüm için umut olabilir
Yeni yasa iklim hareketinin temelini oluşturuyor
Dünyanın en büyük 15 sera gazı emisyonu üreticisi ülkelerinden biri olan Güney Afrika, elektrik üretiminde kömüre bağımlı olması nedeniyle iklim hedeflerini yerine getiremiyor.
Güney Afrikalı sivil toplum kuruluşu Çevre Hakları Merkezi‘nden avukat Brandon Abdinor, yeni yasa hakkında “Bu çok önemli çünkü iklim değişikliğine verdiğimiz tepkiyi ilk kez doğrudan iç hukuka aktarıyor. Hala çok fazla iş yapılması gerekiyor ama yasa bunun gerçekleşmesi için gereken temel yapıyı oluşturuyor” dedi.
Emisyon kotaları belirlenecek
İklim yasası gereğince tarım, ulaşım ve sanayi gibi karbon salımı yüksek kamu sektörleri için emisyon hedefleri belirlenecek ve ilgili bakanlar bu hedeflere ulaşmak için önlemler alacak.
Ayrıca Çevre Bakanı‘nın sera gazı yayan şirketlere karbon bütçesi belirlemesi bekleniyor.
Abdinor, şirketlere ne kadar kota tahsis edileceğinin henüz belirsiz olduğunu ve iklim savunucularının taleplerine rağmen kotayı aşmanın suç olarak kabul edilmediğini söyledi. Ancak sınırı aşan şirketlerin yüksek bir karbon vergisi ödemesi gerekecek.
Cape Town Üniversitesi‘nden iklim politikaları uzmanı Harald Winkler, sosyal medya hesabından “Zorunlu karbon bütçeleri uygulamaya koyulduğunda büyük şirketlerden önemli karbon azaltımları bekliyoruz” diyerek yıllık raporlamaların ve şeffaflığın bu süreçte önemli olacağına dikkat çekti.

Yeni hükümetin yenilenebilir enerji ve iklim planları daha hırslı
Yeni enerji bakanı, yenilenebilir enerji geçişini hızlandırma sözü verdi ama henüz spesifik planlar sunulmadı.
Yeni yasayı destekleyecek finansman planları da henüz açıklanmadı. Batılı finansörler geçiş finansmanı için milyarlarca dolar kredi teklif ediyor. Fakat Güney Afrikalı yetkililer bu miktarın ihtiyaç duyulan finansman için yeterli olmadığını söylüyor.
Tasarı, yeni hükümetin iklim değişikliği ve yenilenebilir enerji konusunda daha hırslı olabileceğine dair bir işaret olarak yorumlandı.