Türkiye’den geri adım: Ek-I listesinden çıkma talebini gündemden çekti

Türkiye iklim fonuna erişebilmek için gelişmiş ülkeler kategorisini oluşturan Ek-I listesinden çıkarılmayı ve gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer almayı talep ediyordu. UNFCCC Sekretaryası'na sunulan sözlü nota ile bu talep geri çekildi.

Türkiye, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) Sekretaryası’na gönderdiği sözlü nota ile gelişmiş ülkeler kategorisini oluşturan Ek-I listesinden çıkmak için yaptığı başvuruda geri adım attı.

31 Ekim-12 Kasım tarihlerinde Glasgow kentinde gerçekleşecek BM ikim değişikliği konferansı COP26’ya günler kala UNFCCC Sekretaryası’na gönderilen sözlü notada “Türk tarafı, Sözleşme’nin Ek I’inde yer alan listeyi değiştirme önerisini geçici gündemden geri çekmeye karar vermiştir” denildi.

27 Ekim tarihli nota, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği tarafından “En acil” kategorisi üzerinden gönderildi. Açıklamada “Büyükelçilik, Saygıdeğer Sekreterlikten Sözlü Nota’nın alındığını teyit etmesini rica eder” ifadeleri kullanıldı.

Altı yıl süren ısrar

Paris Anlaşması’nın ilk imzacılarından biri olan Türkiye, gelişmiş ülkeler kategorisini oluşturan Ek-I listesinden çıkarılmayı ve gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer almayı talep ediyordu.

Türkiye’nın iklim fonuna erişmesini sağlayacak bu talebin kabul edilmemesi ise hükümet tarafından Anlaşma’nın geçen altı yıl boyunca Meclis’ten geçirerek onaylamamasının gerekçesi olarak sunuluyordu.

Neler yaşandı?

Ancak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz ay BM Genel Kurulu’nda yaptığı açıklamada Türkiye’nin Paris Anlaşması’nı onaylayacağını ve 2053 için net sıfır emisyon hedefini benimseyeceğini açıklamıştı.

Paris Anlaşmasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi, TBMM Başkanı Mustafa Şentop‘un imzasıyla 1 Ekim’de Meclis Başkanlığına sunulmuş, ilgili komisyonlardaki görüşmelerin ardından Paris Anlaşması’na ilişkin kanun teklifi 6 Ekim’de TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti.

Paris Anlaşması’na ilişkin kanun ise 7 Ekim’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmişti. BM Genel Sekretaryası Anlaşma’nın Türkiye için 10 Kasım 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe gireceğini duyurdu.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR