ManşetSağlıkTürkiye

Türkiye’de günlük Covid-19 vakaları son bir ayda 3 kattan fazla arttı

0

Türkiye‘de Omicron varyantının baskın hale gelmesinin ardından yükselişe geçen günlük yeni tip koronavirüs (Covid-19) vakaları son bir ayda 3 kattan fazla arttı.

Sağlık Bakanlığı verilerinden derlenen bilgilere göre, 27 Aralık’ta 26 bin 99 olan vaka sayısı, 31 Aralık’ta 40 bin 786’ya yükseldi.

Günlük vaka sayısının, 1 Ocak’ta 36 bin 731 olarak kaydedilmesinin ardından 5 Ocak’ta 66 bin 467’ye çıkarak o güne kadarki en yüksek seviyeye ulaştı. 6-10 Ocak’ta 61-68 bin civarında seyreden vaka sayısı, 11 Ocak’ta ilk kez 70 bini aşarak 74 bin 266’ya yükseldi.

Birgünde 80 binin üzerinde vaka

Günlük Covid-19 vakaları, 16 Ocak’ta 54 bin 100’e düşmesinin ardından aşamalı olarak tekrar arttı ve 25 Ocak’ta 76 bin 341 kişinin koronavirüs testi pozitif çıktı.

Son günlerde yükselişin sürmesiyle 26 Ocak’ta 77 bin 434, 27 Ocak’ta 82 bin 180 vaka tespit edildi.

Türkiye’de salgının başından bu yana ilk kez, 27 Ocak’ta günlük vaka sayısı 80 binin üzerine çıktı. Böylece ülke genelindeki günlük vaka sayılarında son bir ayda 3 kattan fazla artış yaşandı.

‘Ölümler artabilir, pandeminin ilk günlerine dönmüş gibiyiz’

Covid-19 aşısı yaptırmayanlar için şehirler arası seyahatte PCR testi zorunluluğu önce kaldırıldı, ardından tekrar getirildi. Bu uygulama Türkiye’nin salgın yönetimiyle ilgili yeni tartışmalara neden olmuştu.

Salgın yönetiminin alınan kararlarda Omicron varyantının Delta ya da Covid-19 virüsünün kendisi kadar ölümcül olmadığı gösterilirken Yeşil Gazete’ye vaka sayısının daha da artacağını ve Şubat ayında hastaneye yatan hastalarda da artış olabileceği uyarılarında bulunmuştu.

İstanbul Tabip Odası Başkanı ve İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Pınar Saip, “Salgın yönetimi bu şekilde devam ederse bir sürü ölüm olacaktır ve bu ölümlerden iktidar sorumludur. Sonuçta bu ölümcül bir hastalık. Ne kadar çok kişiye yayılırsa o kadar kişi ölecek demektir. Omicron hastalığın daha hafif geçirilmesine sebep oluyor da diyemeyiz. Çünkü daha çok kişiye bulaştığı için daha çok insan etkilenecektir” diyerek uyarmıştı.

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği‘den (KLİMİK) Prof. Dr. Bülent Ertuğrul, ise şöyle konuşmuştu:

Pandeminin ilk günlerine dönmüş gibiyiz’ diyerek sözlerini “Önümüzdeki dönemde özellikle aşısız grupta hastaneye yatışların artacağını düşünüyorum. Önlem almadan bu şekilde devam ederse özellikle Şubat ayında artacaktır. Kontrolleri, önlemleri bırakırsanız toplumsal bağışıklığa doğru kendiliğinden bir gidiş olacak gibi”

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.