COP25İklim KriziManşet

Türkiye EK1’den çıkma talebini geri çekti

0

İspanya’nın Madrid kentinde gerçekleşen Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 25. Taraflar Konferansı‘na (COP25) katılan Türkiye her konferansta ilettiği Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi EK-1’den çıkma talebini bu yıl geri çekti. Gerekçe, “yoğun gündem nedeniyle sonuç alınamayacağının belli olması”

EK1, Paris İklim Anlaşması kapsamında emisyon azaltımına daha fazla katkı vermesi beklenen gelişmiş ülkeler listesi. Hali hazırda bu listede olan Türkiye, Ek-dışı ülkeler de denen “gelişmekte olan ülkeler” arasına girerek, Yeşil İklim Fonu’ndan yararlanmak istiyor.

Türkiye de, COP’a taraf olan diğer ülkeler gibi, Madrid’de üst düzeyde temsil ediliyor. Rusya’nın Eylül ayında Paris Anlaşması’nı onaylaması ile G20 üyeleri içerisinde bu anlaşmayı onaylamayan tek ülke konumunda bulunan Türkiye’nin anlaşmayı onaylayıp onaylamayacağına dair pozisyonunda ise herhangi bir değişiklik bulunmuyor.

‘Yoğun gündem’ nedeniyle

Zirve öncesinde yine, taleplerinin gündeme girmesini talep eden Türkiye’nin geçmiş yıllarda olduğu gibi bu talebinin kabul edilmesi ve konunun Zirve resmi gündemine girmesi isteğinin kabul görmeyeceği anlaşıldı. Bunun üzerine, açılış oturumunda söz alan ve Türkiye delegasyonu adına konuşan İklim Müzakereleri ve Uluslararası Politikalar Şube Müdürü vekili Ayşin Turpancı, “COP25’in yoğun gündemi içinde taleplerimizin tartışılması için yeterli zaman olmadığını gördüğümüz için talebimizi geri çekiyoruz” dedi. Türkiye’nin iklim değişikliğiyle mücadelede önemli çalışmalar yaptığını söyleyen delegasyon sözcüsü, EK1’den silinme taleplerinin gerçekleşmesi halinde, bu çalışmaların güçleneceğini kaydetti.

Turpancı, önümüzdeki yıl Glasgow’da yapılacak olan COP26’da Türkiye’nin talebini tekrar gündeme getireceğini bildirdi.

Gayri resmi müzakerelere devam

Buna rağmen, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi gayriresmi müzakere kanalları açılabileceği belirtiliyor. İki yıl önce düzenlenen COP24’te Başkanlık, Almanya’yı Türkiye’ye arabuluculuk yapmak konusunda görevlendirmişti.

Türkiye’nin anlaşmanın dışında olduğu mevcut durumda bir değişiklik olmaz ise Paris Anlaşması, Türkiye taraf olmadan uygulanmaya başlayacak.

Merkez geri çekilirken, yereller çalışıyor

Türkiye’nin talebini geri çekmesine rağmen, belediyeler iklim değişikliği konusunda giderek artan bir biçimde harekete geçiyor. İklim değişikliğinin Türkiye için de büyük bir sorun olduğunun farkına varan belediyeler, emisyonlarını azaltmak ve kentlerini iklim krizinin yıkıcı etkilerine karşı korumak için bir araya geliyor. 3 – 5 Aralık’ta İstanbul’da Boğaziçi Üniversitesi’nde düzenlenecek İklim için Kentler Çalıştayı ve İklim Eylem Planı Eğitimi’ne katılacak en az 17 belediye, 5 Aralık’da belediye başkanlarının da katılımı ile İklim için Kentler Deklerasyonu’nu kamuoyu ile paylaşacaklar. Bu deklerasyon Türkiye için bir ilk olacak.

More in COP25

You may also like

Comments

Comments are closed.