Dünya

Türkçe, Amerika’da seçmeli ders olacak

0

Türkiye, ABD’li Massachusetts Institute of Technology’ye (MIT) ortak oluyor. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, Türkiye’nin MIT Üniversitesi Vakfı’na 10 ila 20 milyon dolar arasında bağış yaparak ortak olacağını söyleyerek, “Bakanlığın parayı yatırabilmesi için Meclis’te özel yasa çıkartılacak. Bu yasayla birlikte MIT’de Türkçe seçmeli ders olarak öğretilecek” dedi. Ergün’ göre, bunun dışında, üniversite içinde bir “Türkçe Araştırma Merkezi” kurulacak ve Türk akademisyenler MIT’de araştırma yapabilecek.

Hem para, hem yasa lazım
 MIT ile yapılacak ortaklık sayesinde, Türkiye’nin göndereceği doktora ve yüksek lisans öğrencilerinin üniversitenin tüm araştırma birimlerini kullanabileceğini aktaran Ergün, şöyle konuştu: “MIT ile anlaştık. Bakanlığın bu parayı yatırması için özel yasa çıkartılacak. MIT ile değişik işbirliği protokolleri yapabiliriz fakat yapmak istediğimiz çok uzun süreli bir protokol. Doğrudan doğruya vakfa girmemiz, nakit para koymamız lazım. Ancak bu, doğrudan doğruya yurtdışına para transferi anlamına geldiği için mevcut yasal yapıda TÜBİTAK ve Bakanlık mevzuatı bunu yapmamıza uygun değil. Bu sorunun halledilmesi için özel bir yasa çıkarılması gerekiyor. Yasayı, bu yıl çıkartırız, çok zor bir şey değil.”

Türkiye, MIT’de uzman yetiştirebilecek

MIT’ye yapılacak bağış miktarının henüz netleşmediği ancak 10 milyon dolarla başlanabileceğini anlatan Ergün, şunları söyledi: “Bu sayede Türkiye belli alanlarda uzmanlaşmak üzere MIT’ye doktora öğrencileri ve araştırmacılar gönderecek. Onlar da MIT’nin tüm imkanları ve bütçesinden yararlanabilecek. Oraya koyduğunuz miktar kadar bir getirisi oluyor. Yapacağımız bağışı, iki bölüme ayırdık, 5 milyon dolarını yüksek lisans ve doktora öğrencileri için, kalan 5 milyon doları da araştırma projelerinden alınacak katkı için ayırdık. MIT, yapılan bağışa göre oradaki faaliyetleri finanse ediyor. Biz hangi alanda kaç öğrenci ve araştırmacı göndereceğimizi hesaplayıp, 10 milyon gerekiyorsa 10, 20 milyon gerekiyorsa 20 milyon dolar koyarız.”

Çin, Singapur, Mısır MIT’de, Türkiye yok

MIT ile yapılacak ortaklık hakkında bilgi veren Ergün, “AB ülkelerinin çoğu Brezilya, Çin, Singapur, Mısır bile buraya yatırım yapmış. Çin 17 milyon dolar ile girmiş” dedi. MIT’e yapılan ödemenin limitine göre araştırmacı gönderileceğini anlatan Ergün, “Ancak MİT’nin 17 milyar dolar bütçeli tüm laboratuarları hizmetinizde olacak. Yani biz öğrencinin cebine para koyup ‘git oku’ demektense daha etkili bir proje gerçekleştireceğiz” dedi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.