Köşe Yazıları

Tüm gövdemizi taşın altına koyacağız çocuk istismarını önlemek için

0

…‘’Dönüp yüzümü dünyaya diyorum ki

Arkadaş: Yaşarsa Havaya sıkılı bir yumruk gibi yaşamalı insan.’’…

Özkan Mert, Hayatımızdan

Savaşın yarattığı yıkımlar gelip geçici değil. Savaş gelir ve öylece gitmez yaşamlardan. Hafızalarda, ruhlarda, bedenlerde, gözlerde sürer yıkım. Bilincimiz geleceğe aktarır savaşın tonlarca ağırlıkta olan ahlaksızlığını. Ve çocuklar da yaşar savaşın istismarını. Çocuk haklarının ihlalidir bu ve insanlık suçudur bizlere izletilenler.

Çocukların çıkar savaşlarının ortasından kurtulup, topraklarımıza gelmesiyle maruz kaldıkları tank, tüfek, bomba sesleri azalır fakat, istismar; sokaklarda, evlerde, okullarda, yurtlarda, mülteci kamplarında devam eder. Çocuk istismarı ile dil, din, ırk ayrımı yapmadan mücadele etmek için temellerini atan Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği (UCİM), Hatay- Kırkhan’a giderek HAYAD Derneği (Hatay Yardımlaşma Derneği) ile buluştu.

HAYAD, savaştan kurtulabilen herkes için bir gökyüzü sunmuş. Yaşam alanları oluşturup beslenme, barınma, eğitim, sağlık ihtiyaçlarını gideriyor. Çocuk istismarı ile ilgili çalışmalar yapmak adına da UCİM ile irtibata geçerek görüşmek istedi. UCİM olarak gittik, tesisleri gezdik. HAYAD derneğinin kurucusu Rahmi Vardı ile bilgi ve tecrübe paylaşımları yaptık.

Bir çocuktan terörist yaratan boşluk

UCİM ve HAYAD

 2011 yılından beri Suriye’de süren iç savaş tarihin en büyük çaplı göçüne sebep oldu. Türkiye 2.7 milyonluk oranıyla en fazla Suriyeli göçü alan ülke. Bu oranın dörtte üçü kadın ve çocuk. Sayıdan ibaret olmayan bu insanlar ciddi travmalara sahipler ve çocuklar için tehlike çok büyük. Zira okul çağında olan çoğu çocuk nerede dersiniz? Kamplarda ve sokaklardalar. Her gün görüyoruz onları. Eğitim desteği verip rehabilite etmemiz gerekirken kapıları terör bağlantılarına açık bırakarak çocukların silahlanmasını izliyoruz. Bununla da kalmıyor tehlikeler… Fuhuş çeteleri, organ mafyaları gibi oluşumlar çocukları izliyor, istismar ediyor.

New York Üniversitesi’nden Profesör Selçuk Şirin, Taliban’ın Afganistan ve Pakistan’daki mülteci kamplarından, Boko Haram’ın Afrika’daki mülteci kamplarından çıktığını söylüyor. Orta Doğu’ya baktığımızda ise terör örgütlerinin mülteci kamplarında çocukları eğittiği iddiaları var. Çocukları intihar bombacısı olarak kullanma iddiaları da dahil. Bunlara göz yummak mümkün mü?

Bu boyutta insanlık krizinde herkes elini taşın altına koyup mücadele etmeli. UCİM başkanı Saadet Öğretmen istismarı önlemek ve istismara maruz kalan her çocuğun rehabilitasyonu için tüm gövdemizi taşın altına koyacağız diyerek harekete geçti. HAYAD derneği kurucusu Rahmi Vardı ile paylaşılan düşünceler ve hayata geçirilecek projeler çocuklarımızı her türlü istimrardan kurtarmak adına olacak ve bu bir başlangıç.

Saadet Özkan, Rahmi Vardı ve çocuklar

 HAYAD, birçok ilke imza atmış kurduğu sistem içinde. Örneğin Hayat Kart, Türkiye’de kendi kendini denetleyen tek kart olma özelliğinde. Bunun amacı yardımların eşit dağılımını sağlamak ve haksızlığı önlemek. Aynı zamanda yardımları denetlemeye yararı olan sistemleri var. Bunu öğrendiğimde yardımların denetimsizliği konusunda hepimizin aklında yer etmiş Deniz Feneri olayı geldi aklıma. Bu bağlamda güvenilir bir yapılanması olduğunu düşünüyorum HAYAD’ın.

HAYAD derneğinin dağıttığı gıda yardım kolisi

HAYAD’ın kurduğu kampın içinde birçok insan hikayesi var. Burada olan kimsenin seçimi değil dilini bilmedikleri ülkede yaşamak. Hiçbir çocuk sokakta çalışmayı tercih etmedi.  Bu insanlar şu an buradalar, barış halinde yaşamanın tadında kalarak onları anlamak durumundayız.

Çocuklarından birini yanına alıp kaçabilen bir anne. Diğer üç çocuğuna ulaşamıyor, öldüler biliyor. Kırıkhan’a gelip Rahmi Vardı’ya ulaşıp durumunu anlatıyor ve HAYAD’ın kurduğu kampta yaşamaya başlıyor. Vardı, kadının çocuklarının hayatta olup olmadıklarını öğrenmeye çalışarak bir annenin öldü bildiği çocuklarına ulaşıyor. Onların yaşıyor olduğunu öğrenip çocukları annesine getiriyor.

Daha birçok yaşantı var bunun gibi, çok…

Tedirgin olan onca yüz var ki, şimdi bulundukları yerde temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayabiliyor olmaları güven katıyor hayatlarına.

Rahmi Vardı kamptaki çocuklarla beraber

Bizim en önemli meselemiz çocuklar, çocuklar! Her çocuk için her koşulda mücadele edip, çalışacağız.

Saadet Öğretmen çocuklarla beraber

UCİM Başkan Yard. Yücel Ceylan, Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Bakay ve UCİM üyesi Yasemin Aksu

UCİM’in seçimi çocuklarımızı nerede olurlarsa olsunlar korumak. Eğitim çalışmaları ile herkesi bilinçlendirmek, istismarı dilsizleştiren yaklaşımları sona erdirmek, pedofililerin çocuklarımıza zarar vermesini önleyip, koruyucu önlemler almak; rehabilitasyon sağlamak ve çocuğa yaşadığı travmayı sürekli anlattırarak her defasında yaralanmasını önlemek.

Kararlı UCİM.

Adımlar sağlam temellere atılıyor.

Siz de bu dayanışmaya katılın ve UCİM’e üye olun.

http://www.ucim.org.tr/

Gücümüze güç katın desteğinizle.

 

Gökçe Atik

You may also like

Comments

Comments are closed.