ManşetHayvan Haklarıİklim Krizi

TÜİK’e göre genç işsizlik azaldı ama gençler öyle demiyor

0
AA

Almanya merkezli Konrad-Adenauer-Stiftung (KAS) Derneği ile Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ali Çağlar koordinatörlüğünde hazırlanan ‘Türkiye Gençlik Araştırması 2021’ bugün yayınlandı. 28 ilde 3 bin 243 kişiyle gerçekleştirilen araştırmanın katılımcılarının yaş aralığı ise 18 ila 25 arasında.

Katılımcı gençlerin yüzde 99,1’i Türkiye’de sosyo-ekonomik sorunlar olduğunu belirtirken yüzde 87’si ülkede çok fazla işsizlik olduğunu, yüzde 82,9’u gelir dağılımının eşit olmadığını düşünüyor.

TÜİK’e göre gençlerin işi var, gençlere göre işsizlik

Ancak araştırmanın ortaya koyduğunun aksine Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) rakamları işsizlik sayılarında yine olumlu bir tablo çiziyor. TÜİK bugün Ekim ile Aralık 2021 tarih aralığını kapsayan dördüncü çeyrek işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre 15-24 yaş grubunu kapsayan genç nüfusta mevsim etkisinden arındırılmış işsizlik oranı 2021 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki çeyreğe göre 0,8 puanlık azalışla yüzde 21,4, mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı 1,0 puanlık artışla yüzde 33,7 oldu. Bu yaş grubunda mevsim etkisinden arındırılmış işgücüne katılma oranı ise bir önceki çeyreğe göre 0,8 puanlık artışla yüzde 42,8 seviyesinde gerçekleşti.. Fakat Türkiye Gençlik Araştırması’nda tablo çok farklı.

Katılımcıların yüzde 72,9’u imkanları olsa başka bir ülkede yaşamak istediklerini söylüyor. Gençler Avrupa, İskandinav ülkeleri ve ABD gibi ülkelerde yaşamak istiyor.

Gençler için hayvan hakları ve çevre korunması ilk sıralarda yer alıyor

Katılımcıların yüzde 92,5’inin kentsel yerleşim alanlarında doğduğu belirtilen araştırmada katılımcıların yaşamlarında yüzde 90,6 önem verdikleri ve altıncı sırada yer alan değer çevrenin korunması oldu.

Katılımcılar aynı şekilde hayvan haklarını da yüzde 93,2 oranla en önem verdikleri değerler arasında dördüncü sıraya yerleştirdi. Gençlerin ilk üç değeri ise yüzde 96,6 ile aile ve dürüstlük, yüzde 95,7 ile ahlaklılık oldu.

En önemli sorunlar: Küresel ısınma, iklim değişikliği ve kuraklık

Yakın gelecekte dünyayı bekleyen ikinci sıradaki en önemli sorun – tehditin ne olduğu sorusuna ise katılımcılar, yüzde 21,9’luk bir oran ile “küresel ısınma ve iklim değişikliği, kuraklık” cevabını veriyor. Araştırmaya göre; her iki öncelik sorusunda da aynı cevabın ilk sırada gelmesi, araştırmaya katılan genç nüfus için bu konunun önemli bir sorun olarak düşünüldüğünü gösteriyor.

Ekonomik krizler ile çevre kirliliği, doğa katliamı, ormansızlaştırma da yakın oranlarda dünyanın en önemli ikinci sorunu olarak düşünülüyor. Araştırmada şu ifadelere yer veriliyor:

“Çevrenin korunması ile eğitim derecesi ilişkisine bakıldığında, eğitim seviyesi yükseldikçe çevrenin korunmasına verilen önem derecesinin de arttığı görülmüştür. Bu durumu, bireyin eğitim seviyesi yükseldikçe çevre duyarlılığı konusunda daha üst düzeyde bir bilinçlenmenin gerçekleştiği şeklinde yorumlamak olanaklıdır. . Tıpkı çevre konusunda olduğu gibi, daha üst seviyede eğitim almış olanların hayvan hakları konusunda da daha duyarlı oldukları görülmüştür. Çevrenin korunmasına verilen önem, genel toplamda, yüzde 90,6’dır. Yaş ilerledikçe çevrenin korunmasına verilen önem düzeyinin de artmakta olduğu görülmüştür. Aslında bireyin yaşı ilerledikçe, çevre konusundaki farkındalığı ve duyarlılığı artmaktadır.”

Gençler Erdoğan’a, adalete ve siyasi partilere güvenmiyor

Katılımcıların en çok güvendiği kişiler bilim insanları oldu. Gençlerin yüzde 80,6’sı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a güvenmiyor.

Gençlerin yüzde 88,1’i mahkeme ve adalet sistemine güvenmiyor. Öte yandan gençlerin yalnızca yüzde 6,9’luk bir kesin gazeteci ve televizyonculara güvendiğini söylüyor. Katılımcıların yalnızca yüzde 4,4’ü siyasi partilere güvenirken politikacılara olan güven ise yüzde 3,7’de kaldı.

Ülkedeki sorunlar: işsizlik, rüşvet, yolsuzluk

Katılımcıların mevcut yaşamlarından memnun olma oranı ise yalnızca yüzde 55,2 ile orta düzey bir memnuniyetliğe işaret ediyor. Gençlerin yüzde 62,5’i ülkenin yönetiminden memnun olmadığını söylerken ülkede yaşanan sorunları şöyle sıralıyorlar:

  • Ekonomik durumun kötü olması: yüzde 17,8
  • İşsizlik: yüzde 16,2
  • Kalitesiz eğitim sistemi: yüzde 15,8
  • İnsan kayırma, yolsuzluk ve rüşvetin yaygınlığı: yüzde 15,4

Katılımcıların yüzde 65,9’u ise Türkiye’de insan haklarına saygı gösterilmediğini düşünüyor.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.