Doğa MücadelesiManşet

TTB’den Avrupa hekimlerine mektup: Hükümetlerinizi asbestli Sao Paulo gemisine karşı uyarın

0

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Brezilya donanmasına ait uçak gemisi Nae São Paulo‘nun geçiş güzergâhındaki ülkelerin tabip birliklerine 11 Ağustos 2022’de bir mektup yazarak geminin Türkiye’ye gelmesini nuluslararası anlaşmalara aykırı olduğunu vurguladı.

İngiltere, İspanya, İtalya, Yunanistan ve Fransa’daki tabip birliklerine iletilen mektupta, geminin sökülmek üzere Türkiye’ye gönderilmesinin, başta Basel Sözleşmesi ile Barselona ve İzmir Protokolleri olmak üzere uluslararası antlaşmalara aykırı olduğuna vurgu yapıldı.

Geminin Brezilya’dan Türkiye’ye gönderilmesi sürecinde transit ülkelere bilgi verilmemesinin Basel Sözleşmesinin 9’uncu maddesini ihlal ettiğine de dikkat çekilen mektupta, bu durumun yasa dışı trafik olarak da tanımlanabileceğinin altı çizildi.

‣ Zehir taşıyan Nae Sao Paulo gemisinin Türkiye’ye gelmemesi için 88 binden fazla kişi imza attı
‣ Mahkemeden Sao Paulo’ya geciken ‘dur’ kararı

‣ CHP’li Öztunç’tan Brezilya büyükelçisine mektup: Bu gemiyi ülkenize geri çağırın
‣ Aliağa’daki zehir: Brezilya’nın asbestli gemisinin son durağı nasıl Türkiye oldu?

Türkiye’nin ulusal mevzuatına da atıf yapılan mektupta, Çevre Kanunu’nun 11’inci maddesi ile Türkiye’ye zehirli atıkların girmesinin yasaklandığı belirtildi. Ayrıca, geminin Tehlikeli Madde Envanteri belgesi kapsamında
incelenmesi gereken noktalar da ülkelere hatırlatıldı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın imzası ile gönderilen mektubun sonuç kısmında, tabip birliklerinden hükümetlerini uluslararası sözleşmelere uygun önlemi almaya ve geminin, ülkeleri üzerinden geçişine izin vermeme konusunda uyarmaları istendi.

Nae Sao Paulo halen Güney Atlantik Okyanusu’nda Alp Center isimli bir römorkör tarafından saatte 6-6.5 knot hızla Cebelitarık Boğazı‘na doğru
çekiliyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.