Doğa MücadelesiEnerjiManşet

CHP’li Öztunç’tan Brezilya büyükelçisine mektup: Bu gemiyi ülkenize geri çağırın

0

ANKARA- CHP Doğa Hakları ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, Brezilya‘nın Türkiye Büyükelçisi’ne yazdığı açık mektupta, Aliağa‘ya gelmek üzere yola çıkan nükleer savaş gemisi Nae Sao Paulo’yu ülke sınırlarına geri çağırmasını talep etti.

Öztunç, mektubunda “Demokratik kamuoyu ve sivil toplum “Aliağa, Dünyanın çöplüğü olmayacak!” şiarıyla söz konusu geminin Türkiye sınırlarına getirilmesine karşı hak arayışına girmiştir. Önümüzdeki günlerde bu yönde yargı yoluna da başvurulacaktır. Sizden iki ülke halkları arasında büyük bir tepkiye neden olan bbu geminin ülkeniz sınırlarına geri çağrılması için gerekli adımları atmanızı talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Asbestin yanı sıra ağır metaller, ağır yağlar, zehirli gazlar, hidrokarbonlar, radyoaktif maddeler, vektörler, balast suyu, PCB, PPB, PC gibi zararlı maddeleri de barındıran Brezilya donanmasına ai tgeminin Türkiye’ye getirilmesine karşı tepkiler uzun zamandır sürüyor.

Geminin 12 Nisan 2021 tarihinde açık artırmayla Türkiye’deki gemi söküm tersanesi SÖK Denizcilik ve Tic. A.Ş. tarafından devralındığı ve firmaya geminin sökümü için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 30 Mayıs 2022’de izin verildiği biliniyor.

‣ Aliağa’daki zehir: Brezilya’nın asbestli gemisinin son durağı nasıl Türkiye oldu?

Kamuyounun yoğun tepkileri üzerine dün Brezilya’nın yüksek mahkemesi, Aliağa’ya getirilmek üzere yola çıkan asbestli uçak gemisi São Paulo’nun geri gönderilmesi için ihtiyati tedbir kararı çıkardı.

Mektubunda, geminin demirli olduğu Guanabara Körfezi’ne geri dönmesi için “ihtiyati tedbir” kararının henüz uygulanamadığına dikkat çeken Öztunç, şunları yazdı:

“İzmir Aliağa Bölgesi, mevcut kirlilik yükü nedeniyle birçok sağlık sorunun da yaşandığı bir bölgemizdir. Bölgenin kirlilik değerleri, sınır değerlerin çok üstünde olup, bölgede buna bağlı olarak bir çok sağlık sorunu yaşanmaktadır.

Söz konusu geminin sökülmek üzere Aliağa’ya getiriliyor olması Türkiye kamuoyunda yoğun tepki almaktadır. Geminin söküm için Brezilya sınırlarından ayrılması, ülkemizde olduğu kadar Brezilya kamuoyunda da geniş tepki aldığını basın üzerinden takip etmeyiz.

Ana Muhalefet Partisi CHP’nin Doğa Hakları ve Çevre Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak, sizden iki ülke halkları arasında büyük bir tepkiye neden olan, Basel Sözleşmesi, Barselona Sözleşmesi, İzmir Protokolü gibi uluslararası sözleşmeler gereğince her iki ülke açısından hukuki sorumluluklar doğuracak olan Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin Türkiye’ye gönderilmesi işleminin bir an önce durdurulması, bahsi geçen tedbir kararı gereğince Nae Sao Paulo adlı nükleer savaş gemisinin ülkeniz sınırlarına geri çağrılması için gerekli adımları atmanızı talep ediyoruz.”

You may also like

Comments

Comments are closed.