Enerji

Top oynayarak elektrik üretmek

0

Futbol oynarken elektrik üretilmesini sağlayan Soccket’in prototipi tamamlandı. Soccket’in yaratıcıları, ürünün seri üretimine geçmek için gerekli sermayeyi kalabalık fonlamayla toplamaya çalışıyor.

Mahallede futbol oynamanın zevkini tatmış olan kuşaklar bilir, top bulunamadığında yaratıcılık devreye girer. Kola kutularından bantlanmış gazete kağıtlarına kadar bir çok nesne birden bire futbol topuna dönüşebilir.

Soccket’in yaratıcıları da, özellikle “az gelişmiş” ülkelerde futbola duyulan bu tutkuyla ev ölçeğinde elektriğe duyulan ihtiyacı bir araya getirerek aynı zamanda hem futbol topu hem de yenilenebilir enerji santrali olan Soccket’i ortaya çıkarmış.

Yaratıcılarına göre “prototipi defalarca elden geçirilerek olabilecek en yüksek verimlilik ve tasarım mükemmeliğine” ulaştırılmış olan Soccket, seri üretime geçebilmek için ünlü kalabalık fonlama sitesi kickstarter.org ‘da yatırımcıları bekliyor.

Şu ana kadar yüze yakın sayıda üretilmiş olan Soccket, Kuzey Amerika, Güney Amerika ve Afrika ülkelerinde kullanılıyor.

Tasarımcılarına göre tamamen güvenli, sağlam ve verimli bir ürün olan Soccket, 480 gr. ağırlığıyla bir futbol topuyla neredeyse aynı ağırlıkta.

6 Watt gücünde elektrik çıkışı veren Soccket’in “hiç patlamadığı ve havasının da asla inmediği” iddia ediliyor.

Seri üretime geçmek için 75.000 $ toplamaya çalışan Soccket’in arkasında Uncharted Play (UP) adlı toplumsal girişimci firma var. UP şu ana kadar ihtiyaç duyduğu miktarın yaklaşık 50.000 dolarını toplamayı başarmış durumda. Ürüne 100 $ ve üstünde yatırım yapan herkese ürün seri üretime geçtiğinde bir adet Soccket topu veriliyor.

Kickstarter.org, son yıllarda giderek yaygınlaşan kalabalık fonlama sistemlerinin en yaygın ve köklü olanlardan biri. Bu sistemlerde “yatırımcılar” ortaya konan fikre istedikleri oranda yatırım yaparak ürünün ortaya çıkmasını sağlıyorlar.

Kalabalık fonlama sistemleri küçük ölçekli girişimcileri banka ve faiz sarmallarından kurtarmasının yanısıra, yaratıcı fikir ve projelerine destek bulamayan sanatçı ve tasarımcıların da hayallerini gerçekleştirmelerini sağlaması açısından beğeni topluyor.

 

(Yeşil Gazete)


More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.