EnerjiManşet

Tokyo’da 2025’ten sonra inşa edilecek büyük binalarda güneş paneli şart olacak

0
Japonya’nın başkenti Tokyo’da, sıfır karbon hedefi kapsamında, 2025 sonrası inşa edilecek büyük binalarda güneş paneli montajı şart koşulmasına karar verildi. 

Tokyo Metropol Valiliği Meclisi’nde kabul edilen yeni kararın amacı  başkent genelinde ‘karbon emisyonunun düşürülmesine katkı sunulması.’

Şehir yetkilileri, kuralın şehrin yeşil enerjiye geçişine yardımcı olacağını açıkladı. Yerel meclis üyesi Risako Narikiyo, “Mevcut küresel iklim krizine ek olarak, uzayan Rusya-Ukrayna savaşıyla birlikte bir enerji kriziyle karşı karşıyayız. Kaybedecek zamanımız yok” dedi.

Karara göre Nisan 2025 sonrası, 2 bin metrekareye kadar yeni mesken inşaatlarında güneş paneli dahil yenilenebilir enerji donanımının kurulumu şart koşulacak. Ulusal basındaki haberlerde yeni kararın kent geneli 50 büyük müteahhit firmanın yeni projelerini etkileyebileceği kaydedildi.

Japonya ‘sıfır karbon’ yatırımları için 20 trilyon yen ayıracak
‘Erken sıcak dalgası Japonya’da: Hükümet elektrik tasarrufu istedi
Aşırı sıcakların bilançosu ağırlaşıyor: Japonya’da yedi ölüm
Japonya elektrik üretiminde nükleer santralleri yeniden devreye alıyor

Her bir Tokyolu yılda 8,6 ton CO2 salıyor

Merkezi metropol bölgesinde yaklaşık 14 milyon nüfusuyla dünyanın en büyük şehri olan Tokyo’da şehir sakinlerinin her biri yılda ortalama 8,6 ton CO2 salıyor. Hükümetlererası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) karbonsuzlaşma hedeflerine ulaşmak için tespit ettiği en yüksek sınır ise, kişi başı 2,3 ton karbon.

Canva

Önümüzdeki yıllarda emisyon ayak izini önemli ölçüde azaltmayı hedefleyen kentin büyükşehir hükümeti, sera gazı emisyonlarını 2000 seviyelerine kıyasla 2030 yılına kadar yarıya indirmeyi ve 2050 yılına kadar emisyonsuz olmayı hedefliyor. Ancak Vali Koike Yuriko‘nun açıkladığına göre, halihazırda kent genelinde panel kurulabilecek binaların sadece yüzde 4’ünde bu paneller bulunuyor.  

Yeni kuralın bu oranı yükseltmeye yardımcı olacağı umuluyor.

4 kilovatlık panellerin kurulumu yaklaşık 980.000 yen’e (6.725 €) mal olacak, ancak hükümet bunun 10 yıl içinde elektrik satış gelirinden karşılanacağını tahmin ediyor. Sübvansiyonların ise bu geri ödeme süresini yaklaşık altı yıla indireceği düşünülüyor.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.