Manşetİklim Krizi

Japonya ‘sıfır karbon’ yatırımları için 20 trilyon yen ayıracak

0

Japonya hükümeti “2050’de net sıfır karbon” hedefi kapsamında yeşil enerji sektörü yatırımlarına 20 trilyon yen (156 milyar dolar) mali destek hedefliyor. Ancak azaltımlar yapılmasına karşın kömür enerjisinden vazgeçilmemesi ve halen teşvik edilmesi bu hedefe varılmasıyla ilgili kuşkuları güçlendiriyor.

Başbakan Kişida Fumio, enerji politikaları uzmanlarıyla düzenlediği toplantıda, ülkesinin “2050’de net 0 karbon” hedefine yönelik yeşil enerji yatırım planlamalarını ele aldı. Kişida “Temiz enerji merkezli ekonomik toplum ve sanayi yapılanmasına dönüşebilmek ve iklim değişikliğine müdahale etmek ‘yeni kapitalizmin’ temel görevi” diye konuştu.

Yeşil enerji yatırımlarının, ekonomik büyümeyi sağlayacağını belirten Kişida, bu yatırımlar için hükümetin 20 trilyon yen (156 milyar dolar) mali destek planladığını söyledi.

Japon Başbakan, “İvedilikle fon tedarik edeceğiz ve özel sektörden uzun vadeli yatırımı çekmek üzere kararlılığımızı göstereceğiz” ifadelerini kullandı.

İleri bir adım ama yeterli değil 

Japonya ilk 10 sera gazı yayıcısı ülke arasında bulunuyor.

Ülkenin güncellenmiş 2030 Paris Anlaşması hedefi, emisyonları 2013’ün altında yüzde 46 azaltmayı ve yüzde 50’lik bir azalmaya yönelik “zorlu çabayı sürdürmeyi” taahhüt ediyor. Bu yeni hedef 1.5C hedefi için gereken yüzde 60’dan fazla bir azalmanın gerisinde ancak önceki yüzde 26 azaltma hedefinden daha yüksek olduğu için önemli bir adım olarak görülüyor.

Japon Hükümeti, yeni NDC ile birlikte, yenilenmiş hedefine ulaşmak için  Ekim 2021’de yeni bir Temel Enerji Planını da onayladı. Plan, yüzde 36–38 yenilenebilir elektrik (önceden yüzde 22–24), yüzde 20–22 nükleer (değişmedi), yüzde 22 gaz (önceden yüzde 27) ve yüzde 19 kömür (önceden yüzde 26) olarak revize edilmiş 2030 elektrik karma hedefini içeriyor.

Ancak halen termal enerjiyi teşvik etmeleri ve nükleer enerjiye olan bağımlılığı, Japonya’nın hem hedefleri hem de bunu gerçekleştirme kapasitesi açısından iklim uzmanları ve aktivistlerince yetersiz bulunuyor.

İklim Eylem Ağı, Başbakan Kishida’nın planlarının termal enerji üretimini teşvik edeceğini ve karbon üretimini artıracağını iddia ederek, COP26’da  Japonya’ya “Günün Fosili Ödülü”nü vermişti.

 

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.