Hafta SonuManşet

Tohumlar Buğday’a- Belemir Canbek

0

Yirmi sene evvel, Bodrum’da. Bodrum ki modern dünyanın alternatif profili olabilir. Şehir yaşantısının imkânları ile yerelin harmanını yaşatabilen nadir yerlerimizden. Gerektiğinde sinemasıyla, tiyatrosuyla, konseriyle insanın entelektüel ihtiyacını karşılayabilen gerektiğinde tüketim toplumunun kaçınılmaz aktivitesi olan alışveriş merakına hizmet eden gerektiğinde taze taze baharatlarını toplamış ablaların olmasıyla gerektiğinde yerel yaşama teklifini sana sunan özgürlükçü bir sahil kasabası.

victorananias.org

Victor Ananias

Victor’un da bu yörede yetişmiş olması başlangıç noktası olarak Bodrum’u seçmiş olmasıyla doğrudan alakalı. Erginliğine oluşmuş tek bir nar ile başladı tümcesi yanlış olmaz Victor için. Kısacasını anlatacak olursak, Victor Ananias, Bodrum’un cuma günleri olan halen yerelliğini koruyan pazarında küçük bir tezgahta bir narı aldı eline ve ona ne yaptığını soran insanlara başladı anlatmaya; narı anlattı, toprağı anlattı, ekolojik tarımı anlattı. Böylelikle Buğday‘ ın da tohumlarını atmaya başladı. Bodrum’da küçük bir restoranda devam eden ekolojik birliktelikten sonra İstanbul’da çok daha fazla insana anlatabileceği bir dünya olduğunu fark etti ve Buğday İstanbul’da yeşermeye devam etti. Önce küçük bir topluluk olarak var olmaya çalışan Buğday, Buğday Dergilerini çıkarmaya başlayarak ekolojik yaşamın aktarılması konusunda da önemli bir devrim yapmış oldu. Bunun bir sonraki aşaması da Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği. Buğday’ ı biraz tanımaya başlayınca şu sıra zevk ile yürüttükleri, dört temel proje dikkatimi çekti: TaTuTa Çiftlikleri, Tohum Takas, Ekolojik Pazar ve seneye kendi açımdan çok heyecanlandığım IFOAM Dünya Organik Tarım Kongresi

TaTuTa, aslen ekolojik çiftliklerin bir bağlantı ağı. Diğer yandan ise isteyen herkes gönüllü olarak destek verip o çiftliklere gidip oradaki yürütülen döngüye yardımcı olmasına ve ekolojik yaşamın bir bu kadar içinde olmasına imkan veren bir proje. Gitmek isteyen insanlar dönmek isterler mi orayı da göz önünde bulundurmak gerek. Bu çiftliklere gitmek hem giden açısından genel hayata bakışı sorgulamak bağlamında hem de TaTuTa’ yı desteklemek bağlamında önemli bir enerji bence. Toprağa dokunmak gerek, enerji harcayabilmek için de enerjiyi keşfetmek için de.

Ben de yerel tohumların peşinde koşan biri olarak evladiyelik tohum dendiğinde gözlerim sanki tohum şekline bürünüyor. Buğday’ ın Tohum Takas Şenlikleri de bu yüzden her düşündüğümde beni heyecanlandırıyor. Peki neden önemli bu tohumlar? Bir tohum, kendinden sonra döl verme potansiyeline sahipse, kendisinin birçok olumsuz etmene karşı direnebildiğini kanıtlıyordur ve kendisindeki bilgiyi kendisinden sonra gelecek olarak bireye aktarıyordur. Evladiyelik tohum, dedelerimiz gibi aslında, biz eskiden diye başlayıp hala iş gören cinsten yani. Üstelik hiçbir etmen ona zarar verememiş, o hala ayakta ve kimyasal maddeye bulanmadan devam edebiliyor. Hele ki bu kadar gündemdeyken GDO mevzusu, bu kadar güvenemezken yediğimiz besin maddelerine tohum yeşertme fikriniz var ise, buyurun Buğday’a. Tohum Takas Şenlikleri’ nde herkes kendi olan tohumları getiriyor ve kendisinde olmayan kişilerdeki tohumlar ile takas ediyor. Buğday’ dan temin edilen tohumlar ise tamamen yerel tohumlar, tamamen organik tarım sertifikalı tohumlar.

ekolojikpazar.orgÜçüncü ve içinde keyif almaktan aşırı mutluluk duyduğum proje ise ekolojik pazarlar. Ekolojik pazarın içindeki üreticilerin, pazarcıların içtenliği pazardan hiçbir yiyecek maddesi almasanız dahi görülmeye değer. İstediğiniz her soru işaretini iletebiliyorsunuz oraya, yetmedi ise Buğday’ ın standı oluyor oraya gidip konuşabiliyorsunuz. Açıkça söylemek gerekirse de ekolojik pazardan alışveriş yapmaya başladığımdan beri farklı bir yerde tükettiğim meyveye meyve diyemez oldum. Kesinlikle ve kesinlikli turistik amaçlı olsa dahi gidin görün sohbet edin tadına bakın derim.

Son olarak da çalışmalarına başladığımız ve Türkiye’de olmasının hepimize farklı heyecan kattığı IFOAM. Bu sene dünyada 18.’si gerçekleşecek olan Dünya Organik Tarım Kongresi bu sene İstanbul’da. Türkiye’ de de bu işleri götürecek olan dernek Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği. Bu kongre bu sene 13-14-15 Ekim tarihlerinde İstanbul’da gerçekleşecek.

Bütün bu konularla ilgili tekrar Buğday ile iletişime geçebilir, internet üzerinden sitelerini ziyaret edebilir hatta bence siz de birer Buğday gönüllüsü olabilirsiniz. Sürdürülebilirlik birbirimizi ne kadar ileri taşıyabildiğimizle alakalı.

Attığımız Buğday tohumlarının ekmeklerini yakın zamanda yemenin ümidiyle.

Belemir Canbek 24-Belemir-Canbek

More in Hafta Sonu

You may also like

Comments

Comments are closed.