TGS’den ‘Etik gazetecilik için Cinsiyet Eşitliği Rehberi’

TGS'nin hazırladığı 'Cinsiyetçiliği yok sayma, yapmadığını var sayma' başlıklı rehberde cinsiyet eşitliği için medyaya büyük görev düştüğü belirtildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu“Etik Gazetecilik İçin Cinsiyet Eşitliği Rehberi” hazırladı. ‘Cinsiyetçiliği yok sayma, yapmadığını var sayma’ başlıklı rehberde,  “Eşitsizliği yeniden üreten değil, eşitliğe dayanak olan bir habercilik ‘Sadece mümkün değil, aynı zamanda vazgeçilmez!” ifadesine yer verildi.

Komisyon, rehbere ek olarak toplumsal cinsiyet eşitliğinde dikkat edilmesi gereken noktalara dikkat çekmek için bir video hazırladı ve başta gazeteciler olmak üzere herkesi hem videoyu hem de rehberi duyurmak için #GazetecilerVar etiketiyle sosyal medya kampanyasına çağırdı. 

Eşitlik mücadelesi

Hazırlanan rehberin giriş bölümü şöyle:

“Cinsiyetçilik, sistematik bir sorundur. Cinsiyetçilikle mücadele de sistematik bir mücadele gerektirir. Bu mücadelede görsel ve yazılı medyaya çok kritik roller düşüyor.

“Cinsiyetçilikle ve ayrımcılıkla mücadelede, yaygın olarak kabul gören klişelerin, önyargıların, varsayımların asılsız olduğunu göstermek, bunların yerine ‘gerçekleri’ ve ‘doğruları’ koymak için medyanın çok önemli bir rolü ve görevi var. Medyanın toplumun nasıl düşündüğünü, nasıl konuştuğunu etkileme gücü olduğu açık.

“Cinsiyetçiliğin ve ayrımcılığın yeniden üretilmemesi için dilimizi, anlayışımızı değiştirmeye, farkındalıklarımızı artırmaya, birbirimizden ve ayrımcılığın öznesi olanların hak mücadelelerinden öğrenmeye ihtiyacımız var. Eşitsizliği yeniden üreten değil, eşitliğe dayanak olan bir habercilik yalnızca mümkün değil, aynı zamanda vzamanda vazgeçilmez bir ihtiyaçtır.

“Bu nedenle gazetecilerin öz örgütü olan Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak, sendikal mücadelemizin bir yönünün de eşitlik mücadelesi olduğunu düşünüyor, bunun sorumluluğunu taşıyoruz. Kılavuzumuz kadın ve LGBTİ+’lerle ilgili haberlerdeki “yok sayma” ve “varsayma”lara dikkat çekiyor, çeşitli cinsel yönelim, cinsiyet kimliklerine ilişkin hak odaklı haberciliğin nasıl mümkün olabileceğine ilişkin bir rehber sunuyor.”

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR