Dış Köşe

Tarım Bakanlığı solucan gübresinin sonunu mu getirecek? Tayfun Özkaya

0

Bu yazı yurtgazetesi.com.tr sitesinden alındı

Tarım Bakanlığı solucan gübresinin sonunu getirecek bir yönetmelik hazırlığı içinde. Kırmızı solucan gübresinin çok yararlı sonuçları var. Kırmızı solucan toprak içinde değil, doğal olarak toprak üstünde çürümekte olan bitki ve hayvan gübrelerinde yaşıyor. Olgunlaştırılmış hayvan gübresi ve bitki atıklarını yiyerek çıkardığı gübre bitkilere faydalı mikroorganizmalar, enzimler içeriyor. Zararlı mikropların ölmesine yol açıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bugünlerde bir solucan gübresi yönetmeliği hazırlıyor. Bu yönetmelikte hem solucanlara verilen malzeme (mama deniyor) hem de son ürün olan gübrenin 70 derecede ısıl işleme tabi tutularak yani fırınlanarak, güya zararlı mikroplardan arıtılmasının amaçlandığı iddia ediliyor. Böylelikle salmonella ve E. Coli gibi patojen mikroplardan arındırılacakmış. Bu kararlar tam bir felaket. Bir kere kırmızı solucanlara verilen hayvan gübresi olduğu gibi verilmiyor.

Bu önce herkesin bildiği yöntemlerle olgunlaştırılıyor. Yani fermente oluyor. Bu sırada zaten oldukça yüksek bir sıcaklıkta bu patojen mikroplar ölüyor. Ancak gübre içinde bazı yararlı organizmalar kalıyor. Bu ise solucan için zaten gerekli. Arkasından bu mama solucanlara veriliyor. Solucan bunu hazmediyor ve gübre halinde çıkarıyor. Bu çıkan gübrede bu zararlı patojenler kalmıyor. Solucanın beslenme sistemi bunu sağlıyor. Ayrıca çıkan gübre faydalı mikroorganizmalar açısından çok zengin. Zaten solucan gübresinin üstünlüğü bu. Şimdi siz bu son ürünü de üstelik kurutarak ısıttığınızda çıkan ürün tamamen ölü bir gübre oluyor. Bunun kimyasal gübrelerden bir farkı kalmıyor. Bu karar toprak mikrobiyolojisinden hiç anlamayan bazı bürokratların eseri olabilir mi? Belki de böyledir.

Neden böyle bir karar alınıyor. Rivayet muhtelif. Bazı solucan gübresi üreticileri kimyasal gübrelerden bir farkı kalmayan bu ürünün değersizleştirilerek ülkenin kimyasal gübre veya ham maddelerinin ithalatına dönük yapısının korunmak istendiğini ifade ediyorlar. Bu fırınların çoğu üretici gerçekleştiremeyecek, maliyet artacak. Sadece bir kaç üretici geride kalacak. Şimdiden fırın üreten şirketler reklama başlamışlar. Bir başka iddia da Avrupa Birliğinin bu konuda baskı yaptığı. Tarım Bakanlığı ile görüşenler bunu dillendiriyor. Güya böyle bir baskı varmış. Hiç sanmıyorum. Çünkü Avrupa Birliğinde solucan gübresinde böyle bir uygulama olmadığı biliniyor. Sadece bazı ABD eyaletlerinde hayvan gübresinde, sağlıklı yönetimi mümkün olmuyorsa kurutma istenebiliyormuş. Böyle bir baskı olsaydı bile hani nerede kaldı bağımsızlığımız. Avrupa Birliğinin sömürgesi miyiz?

Aslında her çiftçinin kendi işletmesinde solucan gübresi üretmesinden yanayım. Birleşmiş Milletler FAO örgütü bile bunu çok çeşitli ülkede teşvik ediyor. Ancak bazı küçük solucan gübresi üreticileri bunu üretip komşu çiftçilere satabilir. İşte bu yönetmelik taslağı bu gelişmeyi dinamitleyecek bir gelişme. Tarım Bakanlığının bir an önce bu yanlış kararlardan dönmesini öneriyoruz.

Tayfun Özkaya – Yurt Gazetesi

More in Dış Köşe

You may also like

Comments

Comments are closed.