EnerjiManşet

Tange adına Türkiye nükleer lobisine karşı hukuk mücadelesi ve kampanya!

0

Sanat yönetmeni Kouki (Hirotaka)Tange, hepiniz onu “Nükleer kazayı  yaşamış insanlar olarak biz, sizin geleceğiniz hakkında endişe duyuyor, uykusuz geceler geçiriyoruz / Ülkemizin nükleer enerjiyi ihraç etme arzusunda olduğu ülkenin insanları, sizin için endişeleniyoruz, size anlatmak istiyoruz ki…” diyerek içini döktüğü mektupla  ve Youtube üzerinden yayınladığı videoyla  tanıdınız. (video linkinden Tange’nin o günlerde duygu ve düşüncelerini paylaştığımız  röportajımızı da  okuyabilirsiniz).

11

Video ve mektup Tange’nin 11Mart 2011’de Japonya’da depremin tetiklemesiyle meydana gelen tsunaminin nasıl bir nükleer santral faciasına yol açtığını ve o facianın etkilerini anlatma çabasının neticesiydi. Video Türkiye genelinde büyük etki yaptı , ana haber bültenlerine çıktı, sosyal medyada  paylaşım rekorları kırdı, 15 Eylül 2014 gecesi Hrant Dink Barış ödül töreninde Işıklar adıyla tüm dünyadan barış için mücadele veren kişi, kuruluş ve projeler arasında Tange’nin de videosu da anıldı.

Hatırlayalım , ne diyordu Tange videoda?

“Türk vatandaşlarına. Merhaba, ben Japon’um. Ben, Türkler için duyduğumuz endişeyi anlatabilmek için Türkçe öğrendim. Japon Başbakanı, Türkiye’ye Nükleer Santral sattı. Bundan dolayı Japonlar utanç içindeler. Çünkü biz, iki buçuk yıl önce Fukushima Nükleer Santralinde büyük bir kaza yaşadık. Ben Fukushima Nükleer santralinden 20 kilometre içerdeki şehri ziyaret ettim. Kaza yaşamış o şehirler, iki buçuk yıl geçtiği halde hâlâ aynı şekilde duruyordu. Hâla daha, kazanın olduğu nükleer santralin içi ne durumda, bilinmiyor. Çok tehlikeli olduğu için kimse kesin bilemiyor. Ve her gün, 300 ton radyoaktif kirli su denize akıyor. Radyoaktif bulaşan toprak, sıyrılıp atılsa bile nereye atılacağı belli değil. Nükleer santralde kullanılan malzeme 100.000 yıl boyunca takip edilmesi gereken çok tehlikeli bir maddedir. Eğer ileride bizim sattığımız Nükleer santralde bir kaza olursa, gerçekten ne olacak. Düşüncesi bile korkunç. Bir Japon olarak, ne kadar özür dilesek yeterli değil. Ben, Türkler için endişeleniyorum. Biz, sizin ve ülkenizin geleceği için endişe ediyoruz….”

Tange Türkiye’deki nükleer yanlıların yazılı, sözlü saldırısına uğrayabileceği endişesini taşıyarak bu videoyu 1 yıl bekletmişti . Tange’nin endişesinin yersiz olmadığını bu gün anlıyoruz .

Ne mi oldu?

2014 yılının Ekim ayında Kouki Tange’nin nükleer santrallerin tehlikesine dikkat çektiği videoda ifadelerinin Ozan Saray isimli şahıs tarafından sonradan seslendirilmek suretiyle değiştirildiği ve nükleer yanlısı olan kişi ve gruplar tarafından yaygınlaştırıldığı anlaşıldı.   Sonradan seslendirilerek değiştirilen video, orjinalinin tamamen aksi mesajları içererek şu hale getirilmişti:

“Ben Türklere Nükleer enerjinin, ne kadar gerekli olduğunu anlatabilmek için Türkçe öğrendim. Ülkenizde bir nükleer santralin kurulmasına yönelik katkı sunmak üzere ülkelerimiz bir anlaşma imzaladı. Bundan dolayı, gurur duyuyoruz. Biz üç yıl önce meydana gelen Fukuşima kazası sonrası, güvenlik denetimi amacıyla santrallerimizi geçici olarak kapattık. Ben Fukuşima nükleer santralinden 20 kilometre içerdeki şehri ziyaret ettim. Ve kaza yaşamış olan o şehirleri, nükleer santral kazası değil tsunami vurmuştur. Bunun böylece doğru bilinmesini isterim. Fukuşima nükleer santralinde her şey kontrol altında. Nükleer santralden çıkan atıklar teknolojik olarak güvenli yollarla bertaraf edilebilmektedir. Bunun örnekleri; İsveç, Finlandiya ve Fransa. Çünkü Dünya, sonunu görmediği bir yolculuğa çıkmaz. Türkiye’nin tarafı nükleer santrallerle çevrili iken Türkiye, üstelik en son teknoloji ürünü nükleer santrale neden sahip olmasın. Japonların ne kadar nükleer santral kurma hakkı varsa, Türklerin de en az o kadar var…”

Sadece bu da değil Cem Yılmaz’ın skeçleri kullanılarak düzenlenen bir kayıtla da Tange‘nin   içtenlikle vermeye çalıştığı mesajla dalga geçiliyordu. Kouki Tange durumu öğrendiğinde kişilik haklarına alenen saldırı yapıldığı için Türkiye’de dava açmak zorunda kaldı, mahkeme masrafı yaptı, zaman ayırdı, bu haksızlığın önüne geçilmesi gerekiyordu. Sanat yönetmeni Tange’nin davası, Tange’nin vekalet vermesiyle 12 Mart 2014 tarihinde Gaziemir ve Efemçukuru gibi radyoaktivite ve madencilik konularındaki davaları da takip eden Av.Arif Ali Cangı tarafından İzmir Sulh Ceza hakimliğine Tangenin kişilik haklarına saldırı olduğu gerekçesiyle 5651 sayılı kanun md.9/1 gereğince, belirtilen http uzantılı linklere; erişimin engellenmesi istemiyle açıldı. Ozan Saray’a hakaretten suç duyurusunda bulunuldu ve soruşturma devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak duygu ve düşüncelerini  aldığımız Tange “Kendimi kullanılmış hissediyorum. Bu yapılmaması gereken bir şeydi, çok yazık! : Benim vermek istediğim mesajın kullanılarak aksi yönde bir mesajın verilmesi korkunç” diyor ve videosunun içeriğini tamamen değiştiren Ozan Saray’a ise şöyle sesleniyor : “Sizin bu yaptığınız korkaklıktan ibaret. Neden söylemediğim şeyleri bana mal ediyorsunuz? Eğer söyleyecek bir şeyiniz, topluma bir mesajınız varsa çıkıp kendiniz söyleseniz ya”!

Mahkeme derhal erişimin engellenmesi yönünde karar verdi ama, içeriğin https uzantılı olarak Youtube üzerinde görüntülenmesi devam etti . Bu sebeple bir kez de İzmir 7. Sulh ceza Hakimliğine bu linklerin kaldırılması için ek karar talep edilerek tekrar basvuruldu . En son Mayıs ayında Mahkeme Tange’nin haklı olduğu kararını vererek sahte video kaydının “https” uzantılı linkine erişimin de kaldırılmasına hükmetti. Bu duruma rağmen Youtube şirketi https uzantılı linke müdahale etmeyeceğini ifade ederek mahkeme kararını uygulamaya geçirmedi, geçirmiyor . Bu sebeple Kouki Tange’nin kişilik haklarını savunmak ve gönülden yaptığı nükleer karşıtı videonun nükleer taraftarlarınca dönüştürülmesine sessiz kalınmayacağını göstermek için Yeşil Düşünce Derneği ve Nükleersiz.org* tarafından Change.org’da bir de kampanya başlatıldı. Kampanya Youtube’un da Tange’nin kişilik haklarına yapılan bu çirkin saldırıya alet olmaması için videonun sahte versiyonuna “https”uzantılı linkten erişimi engellemesini talep ediyor . Basın bültenine buradan erişebilir  ve basın bülteni içerisinde de yer alan  kampanyasına  destek verebilirsiniz.

* Yeşil Düşünce Derneği(YDD) ve Nükleersiz.org : Yeşil enerji politikalarını savunan, nükleer karşıtı sivil toplum çalışmalarına yönelik projeler üretmektedir. Son dönem faaliyetleri arasında Fukuşima Tanığı Toshiya Morita’yı Türkiye’ye davet ederek düzenlediği Fukuşima’nın gerçekleri konulu paneller, Nükleersiz Türkiye için Kürekle Karadeniz Kampanyası, 2015 Nisan ayında Belarus, Almanya ve Türkiye’den hekimlerin nükleer enerji ve santrallerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini anlattığı İstanbul, Samsun ve Sinop’ta Çernobil ve Sağlık Panelleri, Nükleersiz Akdeniz  (Mare Nostrum) Ağı’nın inşası bulunmaktadır.

 

Haber: Pınar Demircan

(Yeşil Gazete)

 

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.