EkolojiManşet

Spil Dağı’nda taş ocaklarından sonra şimdi de tarım arazisine RES tehditi

0

Taş ocakları tehdidi altında olan Spil Dağı Tabiat Parkı için, rüzgar enerjisi santrali (RES) projesi için çevresel etki değerlendirme süreci başlatıldı.

Park yakınlarındaki ormanlık alanda açılmak istenen üç ayrı taş ocağı için çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, aynı bölge için başvuru yapılan RES projesi için de ÇED süreci başlattı.

İzmir‘in Kemalpaşa ilçesindeki Beşpınar, Sütçüler, Akalan ve Ayvacık mahalleleri sınırındaki alana 48 MWm gücünde sekiz türbin dikmeyi planlayan MBD İnşaat Sanayi ve Ticaret Şirketi, bu proje için 1 milyar 860 milyon 768 bin TL bütçe ayırdı.

 

Rüzgâr türbinlerinin dikilmesinin planlandığı alan, İzmir-Manisa Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman alanı ve tarım arazisi.

Türbinlerin iki tanesinin ise Spil Dağı Tabiat Parkı sınırların içinde dikilmesi planlanıyor.

Projenin hayata geçmesi durumunda yüzlerce ağaç kesilme tehlikesiyle karşı karşıya. Bölge aynı zamanda yılkı atlarının da yaşam alanı. Öte yandan, şahıs arazilerinde kalan bölgelerin kamulaştırılması da gündemde.

spil1.jpg

Bakanlık, Damlacık, Beşpınar ve Sütçüler köyleri sınırlarında üç kalker ocağı açılması ile ilgili ÇED süreci başlatmıştı. Damlacık Köyü’nde yapılmak istenen toplantı halkın tepkileri nedeniyle iptal edilmişti.

‘Temiz enerjiyi de kirletiyorlar’

ÇED süreci ile ilgili Artı Gerçek’e konuşan Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) avukatlarından Arif Ali Cangı, Milli Parklar Kanunu’na göre tabiatı koruma alanlarında söz konusu projelere izin verilemeyeceğini söyledi.

Spil Dağı Tabiat Parkı içinde söz konusu projeye izin verilmemesi gerektiğinin belirten Cangı “Korunması gereken yerlere bu şekilde RES, GES gibi ‘yenilenebilir enerji’ olan projelerin hayata geçirilmesi, temiz enerjinin de kirletilmesi sonucu doğurmaktadır” dedi:

“Milli Parklar Kanunu’nun 10. maddesine göre ‘Tabiat anıtları ve tabiatı koruma alanlarında kullanma izni verilemez veya irtifak hakkı tesis edilemez.’ Orman Kanunu’nun yasakladığı eylemler bu alanlarda işlenirse iki kat ceza verilir. Bu nedenle Spil Dağı Tabiat Parkı içinde planlanan bu projeye izin verilmemelidir.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.