Tahrir, Müslüman Kardeşler’i seçti

Mısır’daki cumhurbaşkanlığı seçiminde zafer Müslüman Kardeşler’in oldu.

Mısır’daki cumhurbaşkanlığı seçiminde, Müslüman Kardeşler’in siyasi uzantısı Hürriyet ve Adalet Partisi’nin adayı Muhammet Mursi, Yüzde 52.3 oyla cumhurbaşkanı seçildi. Rakibi, Hüsnü Mübarek’in son başbakanı Ahmed Şefik ise 47.6 oyda kaldı. Mursi, 13 milyon 230 bin 131 oyla zaferini ilan etti.

Kahire’de Mısır halkına teşekkür konuşması yapan Mursi ”Bize oy veren ve vermeyen herkese teşekkür ediyorum. Bize demokrasiyi ve özgürlüğü bağışlayan Allah’a hamd olsun. Hep birlikte hürriyet, kalkınma, barış ve demokrasi yolunda yürüyeceğiz. Birlikte yeni Mısır’ı inşa edeceğiz” dedi.

Mursi, ayrıca, devrimde öldürülen ve yaralanan insanların yakınlarına seslenerek ”Şehitlerin ve yaralıların haklarını, hukuksal yollarla alacağız. Şehitlerin anneleri, babaları, eşleri ve çocuklarını selamlıyorum” dedi. Yeni cumhurbaşkanının zafer konuşmasında sesinin titrediği ve heyecanlı olduğu gözlendi.

Bilindiği üzere, Anayasa Konseyi, mayıs ayındaki milletvekili seçimlerini iptal etmiş ve parlamento lağvedilmişti. Ardından ‘Silahlı Kuvvetler Yüksek Askeri Konseyi’ bir genelge ile Anayasa’ya bazı maddeler eklediğini ve yeni cumhurbaşkanının yetkilerini kısıtladığını açıklamıştı.

Bu maddelere göre, yeni cumhurbaşkanı, Ordu’ya karışamayacak, Ordu’nun onayı olmadan iç karışıklıklara müdahale edemeyecek ve savaş kararı alamayacak, Ordu’nun bütçesine karışamayacak, askeri atamaları yapamayacak, askerlerin emeklilik işlerine karışmayacak ve askeri personelin işine son veremeyecek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR