Uncategorized

Suruç’ta katliam: 28 ölü, yüze yakın yaralı

0
Patlama öncesinde basın açıklaması yapılıyordu.

Kobani’nin yeniden yapılandırılmasına yönelik Suruç’ta toplanan sosyalist gençlere (Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu) basın açıklaması sırasında bombalı saldırı düzenlendi.

Patlama öncesinde basın açıklaması yapılıyordu.

Patlama öncesinde basın açıklaması yapılıyordu.

İçişleri Bakanlığı, ilk belirlemelere göre 28 ölü ve 100’e yakın yaralı olduğunu açıkladı. Suruç Kaymakamı Abdullah Çiftçi elde edilen ilk bilgilere göre patlamanın canlı bomba nedeniyle gerçekleşmiş olabileceğini söyledi.

Yaralılar ile ölenlerin cesetleri Suruç Devlet Hastanesi’ne kaldırılırken, yaralılardan durumu ağır olanlar ise Şanlıurfa’daki hastanelere sevkedildi. İlçede yaralılar için kan anonsları yapıldı. Çalışmalar sürerken, saat 13.30 itibarıyla çay bahçesinde hastane morguna kaldırılmayı bekleyen cesetlerin bulunduğu görüldü.

Bölge muhabirlerinden Hikmet Durgun, patlamaya ilişkin olarak, “IŞİD’in bir intihar saldırısı düzenlediğini” iddia etti.

Suruç ilçesinin sayılı sosyalleşme mekanlarından biri olan Amara Kültür Merkezi, göçmenlere yardım için şehir dışından gelenlerin de konaklama mekanı olarak kullandığı bir merkez. DİHA’nın aktardığı bilgilere göre, dün Suruç’a gelen Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) üyesi yaklaşık 300 gencin bir kısmı Amara Kültür Merkezi’nde konaklıyordu. Merkez, aynı zamanda Kürt siyasi hareketinin sınırdan gelen göçmenlere yardımları organize ettiği yerlerden biri olarak da kullanılıyor.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Urfa İl Eşbaşkanı İsmail Kaplan, patlamanın “canlı bombadan kaynaklandığını” ileri sürdü. Kaplan, ellerindeki bilgilere göre, “50’den fazla kişinin yaşamını yitirdiğini” aktardı.

Patlamanın meydana geldiği sırada Amara Kültür Merkezi’nde Kobanê’de yapılacak olan bir belgesel çekimi için basın toplantısı düzenleyen ekibin içinde yer alan görgü tanığı Garip Çelik, olayla ilgili şunları anlattı:

“Basın açıklaması yapıldığı sırada fotoğraf çekmeye çalışırken çok şiddetli bir patlama oldu. Hangi koşullarda Kobane’ye geçeceğimize dair kaymakamlıktan bilgi alıyorduk. Cesetler her yere yayıldı ve hatta biz cesetlerin altında kaldık. Canlı bomba da olmuş olabilir, bomba da olabilir. Profesyonelce hazırlanmış bir patlamaydı. Tam insanların bulunduğu yerde gerçekleşti. Patlama sonrasında kargaşa oldu. İnsanlar şoka girdi, ne yapacağını bilmez halde sağa sola bakındılar. Daha sonra yaralıları taşımaya başladılar. Ambulans çok geç geldi. İstanbul’dan sinema kollektifi adına geldik. Kobane’nin inşa sürecini anlatan bir belgesel çekimi yapmak için geldik. Patlamada birlikte yolculuk yaptığımız iki arkadaşımızı kaybettik.”

(Yeşil Gazete)

You may also like

Comments

Comments are closed.