Gündemİnsan HaklarıManşet

Suriyelilere yönelik saldırılar diğer illere de sıçradı

0

Kayseri‘de bir çocuğun istismar edildiği iddiasıyla sokağa çıkan Kayserililer, Suriyelilere ait işyerlerine ve araçlara saldırdı. Melikgazi ilçesine bağlı Danışmentgazi mahallesinde Suriyeli bir erkeğin bir çocuğu istismara maruz bıraktığı iddiası üzerine toplanan kalabalık grup, Suriyelilere ait işyeri ve araçlara saldırdı, bazı işyerleri yakıldı. Olayların ardından Suriye’de Türkiye bayrağının Suriyeliler tarafından yakıldığını gösteren görüntüler sosyal medya üzerinden paylaşıma sokuldu. Görüntülerin akabinde birçok hesaptan Suriyelilere yönelik nefret söylemi paylaşıldı. Birçok kişi ise “Ülkemizde mülteci istemiyoruz” ve “Bu misafirlik uzun sürdü” şeklinde paylaşımlarda bulundu. Öte yandan birçok yurttaş da sorunun bireysel olarak Suriyeliler olmadığını, politikaların ve hükümetin attığı adımların bu denli çok mültecinin ülkede ucuz iş gücü gibi nedenlerle istihdam edildiği gerekçelerine dikkat çekti. Öte yandan iş yerlerin yakılması, birçok kişinin Sivas‘ta 31 yıl önce yaşanan ve yıl dönümü bugün olan Madımak Katliamı’na işaret etmesine neden oldu.

‣Madımak Katliamı davası

Kayseri’de yaşanan olayların ardından Kayseri Valiliği, istismar şüphelisi kişinin gözaltında olduğunu, çocuğun da koruma altına alındığını açıkladı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı da çocuk ve ailesinin korumaya alındığını, psikososyal destek sağlandığını bildirdi.

İl Emniyet Müdürü Atanur Aydın ise şüpheli ile ailesinin sınırdışı edileceğini söyledi. Kayseri’deki olaylarda 10 polis yaralandı.

Antalya’da saldırılar tırmandı

Antalya’nın Serik ilçesinde gece toplanan bir grup, Suriyelilere ait araçlara ve iş yerlerine zarar verdi. Kayseri’deki taciz olayının ardından sosyal medya hesaplarından paylaşımlar yapan iki şüpheli, gözaltına alındı.

Grup, sloganlar atarak meydana geldi. Grup ilçenin çeşitli bölgelerinde oturan Suriyelilere ait araçlara taşlar atarak zarar verdi, ters çevirdi. Suriyelilere ait bir motosiklet cadde ortasında ateşe verilerek yakıldı.

Göstericiler motosiklete müdahale etmek için gelen itfaiye ve sağlık ekiplerine engel oldu. Gece ilerleyen saatlerde eylemciler, Suriyelilere ait iş yerlerine taşlarla saldırıp camlarını kırdı.

Antalya dışında da Hatay, Bursa, Kilis, Konya, Şanlıurfa, Adana, Gaziantep, İzmir, Antalya ve İstanbul’da göçmenlere ait işyerleri ve araçlar tahrip edildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Kayseri’de yaşanan olayla ilgili yaptığı açıklamada bulundu:

“Dün akşam saatlerinde Kayseri, Melikgazi Eskişehir Bağları bölgesinde Suriye uyruklu I.A adlı şahıs, akrabası olan Suriyeli bir kız çocuğunu taciz etmesi üzerine, çevredeki vatandaşlar tarafından yakalanarak güvenlik güçlerine teslim edilmiştir. Konuyla ilgili derhal soruşturma başlatılmıştır. Ancak daha sonra vatandaşlarımız bu bölgede toplanmış, insani değerlerimize yakışmayan bir tavırla yasa dışı hareket ederek Suriye uyruklu şahıslara ait ev, iş yeri ve araçlara zarar vermiştir.

Söz konusu eylemlere güvenlik güçlerimizin müdahalesi esnasında 67 şahıs gözaltına alınmıştır. Toplanan kalabalık saat 02.00’dan sonra dağılmıştır. Türkiye bir hukuk devletidir. Güvenlik güçlerimiz tüm suç ve suçlularla mücadelesini dün olduğu gibi bugün de sürdürmektedir. Yüce Türk Adaleti, suçlulara hak ettikleri cezaları vermektedir. Halkımızın kamu düzenini, güvenliğini ve insan haklarını gözetmeden çevreye zarar vermesi kabul edilemez. İnancımızda, medeniyet değerlerimizde, Aziz Milletimizin sicilinde olmayan yabancı düşmanlığına müsaade edemeyiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

‘Bunu ‘Türk üstünlükçü ırkçılık’ olarak değerlendiriyoruz’

İnsan Hakları Derneği, Irkçılık ve Ayrımcılığa Karşı Komisyonu tarafından da olayla ilgili açıklama yapılarak “Suriyelillere ırkçı saldırılara son” denildi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“30 Haziran 2024 Pazar gecesi Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bir çocuğun Suriyeli bir erkek tarafından cinsel istismara uğradığı iddiasıyla başlayan olaylar sonucunda, birçok Suriyeliye ait araç ve işyeri nefret söylemleri ve küfürler eşliğinde yağmalanıp yakılmıştır.

Suriyelilere, Türk olmadıkları için ‘Ne mutlu Türküm diyene’ sloganları atarak korku dolu anlar yaşatılmıştır. Olay yerine gelen Emniyet Müdürü, ırkçı kalabalığı, mağdur çocuğun Türk olmadığını belirterek durdurmaya çalışmıştır. Bu coğrafyada hukuki koruma altında yaşayan Suriyelilerin mal ve mülklerinin yakılması ve yağmalanması asla kabul edilemez; bunu ‘Türk üstünlükçü ırkçılık’ olarak değerlendiriyoruz.

Saldırıların ardından ne valilik, ne içişleri bakanlığı ne de emniyet müdürlüğü bu saldırıları kınamıştır. Ana muhalefet partisininin sığınmacıları hedef alan açıklamalarını da çok tehlikeli ve sorunlu buluyoruz. Arabaları ve işyerleri yakılan Suriyelilerin ekonomik zararları bir an önce tazmin edilmeli, saldırılara katılan failler ise derhal gözaltına alınarak hukuki süreç başlatılmalı ve yargılanmalıdır.”

CHP’den Suriye politikası açıklaması

CHP Dış Politikadan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı İlhan Uzgel, Suriyelilere yönelik saldırıların ardından Türkiye’nin Suriye politikasına yönelik açıklama yaptı. Uzgel, Türkiye’nin sığınmacı ve Suriye politikasının çöktüğünü ifade etti.

Bu sorunun baş sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu vurgulayan Uzgel’in açıklamaları şöyle:

  1. Türkiye’nin Ortadoğu politikası, Suriye politikası ve sığınmacı politikası çökmüştür, iflas etmiştir.
  2. Erdoğan ve AKP hükümeti var olan bu vahim tablonun başlıca sorumlusudur.
  3. Hükümet, neden olduğu Suriye krizini çözemediği gibi, Türkiye’yi bu krizin tutsağı haline getirmiştir.
  4. Erdoğan izlediği politikayla Suriye’nin yıkımına neden olurken ve Türkiye’yi dünyanın sığınmacı deposu haline getirirken, bir de bu insanların hayatı üzerinden Avrupa ile pazarlık yapmaktan çekinmemiştir.
  5. Türkiye’de giderek sayısı artan sığınmacıların yarattığı, toplumsal, siyasal, ekonomik ve demografik sorunları görmezden gelmiş, bu sorunlardan bir tanesini bile çözmek için hiçbir girişimde bulunmamıştır.
  6. Türkiye, Atatürk döneminin temel taşı olan komşuların içişlerine karışmama ilkesine sözde değil uygulamada da bağlı kalmalıdır.
  7. Türkiye, Suriye politikasını yeniden belirlemeli, mevcut statükonun devamının tıkanma noktasına geldiğini görmelidir. Maaşını ödediği ÖSO mensuplarının Türk bayrağını yakması, Türk mallarına zarar vermesi kabul edilemez.
  8. Erdoğan hükümeti, sığınmacıların geri gönderilmesi de dahil, sorununun çözümü için derhal gerçekçi ve uygulanabilir bir yol haritası yayınlamalıdır
  9. Esad yönetimi ile normalleşme süreci sürdürülmelidir.
  10. Vatandaşlarımızı itidalli olmaya ve böyle ortamlarda görülebilecek provokasyonlar karşısında dikkatli olmaya çağırıyoruz.

More in Gündem

You may also like

Comments

Comments are closed.