Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Süleyman Soylu: Tam kapanmada tekel bayiler kapalı olacak

0

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, tam kapanma sürecinde alkol satışının yasaklanmasına ilişkin açıklama yaptı. Soylu, tekellerin 9 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00’dan itibaren, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar sürecek tam kapanma döneminde kapalı olacağını söyledi.

Bakan Soylu, “Tekel büfelerine dair soru geldi valilerimizden. İstisnada yer almıyor ve kapalı. Burada hem muafiyet yok hem de bir soru işareti söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Bakan Soylu, tam kapanma sürecinde vatandaşların camilere gidebileceğini söyledi.

Genelgede yasak yer almıyor

İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede içki yasağına ilişkin bir şey söylenmezken “Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek” ifadeleri kullanılmıştı. 

Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş ise genelgede yer alamamasına rağmen mülki idare amirliklerinin keyfi olarak içki satışını da yasakladığını duyurmuştu. Bunun üzerine on binlerce kişi Twitter üzerinden #alkolümedokunma etiketiyle tepkilerini dile getirmişti.

‘Şehir giriş çıkışları kontrol altında olacak’

Bu süreçte valilere, emniyet müdürlerine ve jandarmaya büyük sorumluluk düştüğünü belirten Soylu, “Şehir giriş ve çıkışları ciddi şekilde kontrol altında olacak. Orada herhangi bir eksiklik istemiyoruz. Eğer burada bir kontrol olmazsa sürecin suistimali çok kolay olur” dedi. Soylu şunları kaydetti:

Yani otel rezervasyonu yaptırmış gibi yapıyor yola çıkıyor veya sanki bahsettiğiniz alanlardaki şirkette çalışıyormuş gibi yapıyor kendi güzergahı dışında bunu kendine ait bir muafiyet alan olarak tanıyor. Millet fedakarlık yapar evde otururken eline aldığı kağıtla birlikte ‘ben şu şirkette çalışıyorum’ diyor ve bunu istismar ediyor. Bir önceki uygulamada rehberlik etmeyi, daha ziyade bu konuda uyarmayı, çok büyük bir kasıt ve ihmalde sürdürülebilirlik varsa bu konuda adli idari işlem yapmayı öneriyorduk. Ama şimdi yeni bir dönem geldi, toplumumuzun büyük bir kesimi evinde kalacak. İşinden yoksun olacak.”

Soylu, “Üretim, tedarik ve arzda herhangi bir aksaklığı yaşamamalıyız. Bunu da geçen dönem başarıla yaptık bu dönemde başarıyla yapacağız, bunu da istismar eden olmayacak mı? Olmaya çalışanlar olacaktır, denetimlerle bu istismarların önüne geçeceğiz. Mali müşavirlerin kendi güzergâhlarını kapsayacak şekilde bir muafiyeti olacak. Her yeri gezip dolaşacak bir muafiyeti söz konusu değildir” ifadelerini kullandı.

Camilere gidilebilecek

Muafiyetin üretim, imalat, tedarik, lojistik, sağlık, tarım, orman ve güvenlik sektörü ile kamuda çalışan yüzde 50’lik kısmı kapsadığını, çalışanların sadece güzergahı kapsayacak şekilde dışarı çıkabileceğini kaydeden Soylu, yarına kadar kamu görevlilerine ait izin formunun hazırlanacağını belirtti. Denetimlerin de önemli olduğunu kaydeden Soylu, “Denetim hususunu da en üst seviyede tutmalıyız” uyarısında bulundu.

Muhtarların da muafiyet sahibi olduğunu hatırlatan Soylu, ayrıca vatandaşların da mahalledeki camilere giderek namaz kılabileceğini duyurdu. Noterlerin de nöbetçi usulü ile çalışacağını belirten Soylu, bankaların minimum ölçekte çalışacağını anlattı. Sokak hayvanlarının bakımı için de izin verilmesinde tereddüt gösterilmemesi gerektiğini kaydetti.

You may also like

Comments

Comments are closed.