Koronavirüs SalgınıManşetTürkiye

Tam kapanmada alkol satışı yasağına tepki: Alkolüme dokunma

0

29 Nisan 2021 Perşembe akşamı saat 19.00’dan itibaren, 17 Mayıs 2021 Pazartesi sabah 05.00’e kadar devam edecek olan 18 günlük tam kapanmada alkol satışına getirilen yasağa tepkiler büyüyor.

Sosyal medya kullanıcıları #alkolümedokunma etiketiyle paylaşımlarda bulunarak karara tepki gösterdi.

‘Yaşam tarzına müdahale’

Getirilen alkol yasağına bir tepki de CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba‘dan geldi. Sosyal medya hesabından bir paylaşımda bulunan Ağbaba, yasağın insanların yaşam tarzlarına bir müdahale olduğunu ifade etti:

17 Mayısa kadar ülke genelinde alkol satışı yasaklanıyor.
Alkol satmayan zincir marketlere uğramayan virüs 150 bin tekel bayisine uğruyor.
Bu yasağın pandemiyle alakası yok, tamamen ideolojiktir. AKP’nin pandemiyle değil insanların yaşam tarzına müdahalesinin son halkasıdır.”

‘Hiçbir yasal dayanak yok’

İleri Haber‘e konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Türkiye İşçi Partisi (TİP) Avukatı Özgür Urfa, böyle bir uygulamanın dayanaksız ve hukuksuz olduğunu kaydetti:

Haberlerde yer alan kısıtlama süresince içki satışı yasağı konusunda biz de yazı ve karara ulaşmaya çalışıyoruz. Olası böyle bir uygulama dayanaksız ve hukuksuzdur.

Öncelikle bu konuda verilmiş herhangi bir karar bulunmamakta. Genelgede ya da başka bir şekilde karar dahi verilmemiş bir konuda uygulamayla dayatılan bir yasaklama söz konusu.

İkinci olarak ister genelgede ister valilik tarafından bu konuda bir verilmiş karar olsa dahi hiçbir yasal dayanağı ve meşruluğu bulunmamakta.

Market vb. yerlerde sadece içki satışının yasaklanmasının hukuki bir dayanağı bulunmamakta olup açıkça yaşam tarzına dönük bir müdahaleden ibaret.

Kanunda var olmayan bir yetkinin İçişleri Bakanlığı ya da valilikler eliyle kullanımı söz konusu.”

#alkolümedokunma paylaşımları

Bazı sosyal medya kullanıcıların #alkolümedokunma etiketiyle yaptıkları paylaşımlar ise şöyle:

Süleyman Soylu yasağı doğruladı

Öte yandan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu 81 ilin vali, il jandarma komutanı, il emniyet müdürü ve sahil güvenlik komutanıyla bir araya geldiği video konferans toplantısında 18 günlük tam kapanma tedbirlerini değerlendirdi.

Soylu, tam kapanma boyunca alkol satışı yapan iş yerlerinin kapalı olacağını doğruladı ve “İstisnada yer almıyor ve kapalı. Bu açıdan hem bir muafiyet yok hem de soru işareti de söz konusu değil” ifadelerini kullandı.

You may also like

Comments

Comments are closed.