ManşetTürkiye

Valilikten genelgeyle ilgili yeni açıklama: Kendi halinde içene yaptırım yok

0

İstanbul Valisi Davut Gül’ün 17 Ağustos 2023’te yayımladığı, “Alkol Satışı ve Alkollü İçeceklerin Tüketimi” başlıklı genelgeyle “halka açık deniz ve sahil kenarlarında, plaj, park, piknik ve mesire alanlarında alkollü içki içme yasağını ve buna uymayanlara para cezası verileceği” “hatırlaması” yargıya taşındı.

İstanbul Valiliği Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Emin Gökçegözoğlu ise tartışma yaratan genelgedeki cezai yaptırımın yalnızca, “çevreye rahatsızlık verenler için uygulanacağını” söylerken, “kendi halinde içki tüketen vatandaşlara” yönelik bir yasak kararı olmadığını belirtti.

‘İçki yasağı için kanun gerekli’

T24’ten Gözde Yel’e konuşan Gökçegözoğlu şunları söyledi:

“Biz, yayımladığımız genelgede, kamu kurumlarına, ‘kanunlardan kaynaklanan sorumluluğunuzu yerine getirin’ diye bir hatırlatma yapıyoruz. Yani, ‘toplumun huzurunu bozacak şekilde davranışlara sebep veriliyorsa’ buna müdahale edin deniliyor. İçki yasağı için kanun gerekli. Bizim yeni bir kararımız yok. Kendi halinde içkisini içen vatandaşa herhangi bir yaptırım uygulanmıyor. Genelgede bir yasaklama söz konusu değil. Vatandaşı rahatsız edecek, parklarda, çocukların olduğu ortamda alkol tüketmek tabii ki hoş karşılanmıyor ama bu uygulama şikâyet ve sarhoşluktan dolayı çevreye zarar vermeye yönelik yapılacak. Vatandaş parka gitmiş, iki bira içiyor, bu değil bizim meselemiz. Genelgede kafa karışıklığı ortaya çıktı. Burada kastedilen sarhoşluktan dolayı çevreye rahatsızlık veriyorsa, şikâyet varsa polis buna uygulama yapacak. Vatandaş gitmiş Maçka Parkı’nda, Caddebostan’da ya da herhangi bir yerde arkadaş grubu ile ufak tefek bir şeyler yiyip içiyor, bunlarla bizim bir meselemiz yok. Ancak çevreye rahatsızlık veriliyorsa uygulama yapılacak.”

Özgür Özel: Tanımıyoruz

Genelge vatandaşların tepkisiyle karşılanmış, kamuoyunda “yaşam tarzına müdahale” ve kanunsuz uygulama eleştirileri yükselmişti.

CHP Grup Başkanı Özgür Özel de İstanbul Valiliği’nin alkol satışıyla ilgili genelgesine ilişkin, “Yok hükmünde olan bu yasağı tanımıyoruz” dedi.

Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada genelgenin yaşam tarzı ayrıştırması olduğunu belirten Özel, “Bu bir hatırlatma metni değil, açıkça genelgeyle getirilen bir yaşam tarzı ayrıştırmasıdır. Yurttaşlarımızın hak ve özgürlüklerine çok net ve cesaretle sahip çıkacağız. Yok hükmünde olan bu yasağı tanımıyoruz, anayasayı, laikliği ve tüm yaşam biçimlerine saygıyı savunuyoruz” ifadelerini kullandı.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.