ManşetTarım-Gıda

[Son Dakika] Dört gözle beklenen tebliğ çıkıyor!

0

Denizlerdeki yaşamın korunması ve Türkiye’de balıkçılığın devamı için kilit öneme sahip ünlü “3 Nolu Tebliğ”, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmak üzere bugün Başbakanlığa gönderildi.

Tebliğin Başbakanlığa gönderilmesinin, Açık Radyo’da canlı yayınlanan Yeşil Dalga programına denk gelmesi de ilginç bir tesadüf oldu. Zira Yeşil Dalga programının bu haftaki canlı yayın konuğu, balıkçılık ve su ürünleri konusunda “korumacı” politikalar oluşturulması için yoğun kampanyalar yürüten Slow Food Türkiye Fikir Sahibi Damaklar Hareketi lideri Defne Koryürek’ti. Söz konusu programı bu adresten dinleyebilirsiniz.

Balık türlerinin korunması ve sürdürülebilir balıkçılık konusunda çalışan sivil toplum gruplarının umutla çıkmasını bekledikleri ve gelecek 4 yıl (2012-2016) boyunca geçerli olacak “Ticarî Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ” taslak hakkında bakanlıkça yapılan açıklamada “çıkarılan yeni tebliğ ile birlikte avlanma araçları ve avlanma yöntemleri başta olmak üzere, avlanan balık türlerinin boy, avlanma zamanı, avlanma yerleri ve balıkçıların yükümlülükleri ile uymaları gereken kurallara ilişkin yeni düzenlemeler yapıldığı” bildirildi.

Bakanlığın açıklamasına göre, 1 Eylül’de yürürlüğe gireceğ açıklanan tebliğ ile 3 bölgede gırgırla avlanmaya sınırlama getiriliyor.

Ekolojik açıdan önemli bir deniz olan Marmara denizinde; balık varlığının artırılması ve koruma alanları oluşturması amacıyla İzmit körfezi, Adalar civarı ve Büyükçekmece koyunda bazı alanlar gırgır avcılığına kapatılıyor. Marmara denizinde kaçak trol avcılığının engellenmesi için, manyat ve algarna ile gece yapılan avcılık da yasaklanıyor.

Düzenlenen yeni tebliğ ile önemli bir değişiklik de gırgır avcılığındaki derinlik mesafesinde yapıldı. Gırgır balıkçıları ile geleneksel kıyı balıkçıları arasında anlaşmazlıklara neden olan gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesi, yeni tebliğ ile 24 metreye yükseltiliyor.

Uygulamayla AB ülkelerindeki 50 metre olan avlanma derinliğine kademeli olarak ulaşılması öngörülüyor.

Boylar da uzayacak

Yeni balıkçılık tebliği kapsamında balık nesillerinin sürdürülebilirliğini sağlamak amacı ile, bazı balıkların asgari avlanabilir boy uzunlukları ile avlanmalarının yasak olduğu zamanlarda da değişiklik yapılıyor.

Buna göre avlanma boy uzunluğu

  • kalkan için 40 santimetreden 45 santimetreye,
  • levrek için 18 santimetreden 25 santimetreye,
  • sinagrit için 20 santimetreden 35 santimetreye yükseltiliyor.

Balıkların üreme zamanlarının dikkate alındığı yeni düzenleme de bazı balık türlerinin avlanma yasağı dönemleri de değişiyor. Kalkan balığında 1 Mayıs-30 Haziran olan yasak dönemi 15 Nisan-15 Haziran olarak, dil balığındaki 15 Şubat-15 Mart olan yasak dönemi ise 1 Ocak-1 Şubat olarak değiştiriliyor.

Değişiklik öncesi yasak dönemde 1 ay av yapma istisnası tanınan ton balıklarının (yazılı orkinos, tombik, tulina) avcılığına, Akdeniz`de 6 mil dışında, yıl boyunca izin veriliyor. Böylece göç balığı olan ton balıklarının yıl boyunca avlanılmasına izin verilerek ekonomiye kazandırılması ve balıkçıların yıl boyunca av yapabilmeleri öngörülüyor.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Alınan kararların uygulanabilirliği ve yönetimi açısından 20 Haziran`da yapılan Su Ürünleri İstişare Kurulu`nda tartışılan tebliğ, üniversiteler, araştırma kuruluşları, balıkçı örgütleri ve tüm paydaşların görüşleri alınarak hazırlandı. Bakanlık bu düzenlemede sürdürebilirliği esas alarak, su ürünleri avcılığının koruma ve kullanma dengesi gözetilerek yapılmasını sağlamayı hedefliyor. Bu kapsamda getirilen düzenlemelere uyumun sağlanması için, yeni dönemde denetimlere daha fazla ağırlık verilmesini planlanıyor” ifadelerine yer verildi.

Tebliğ bu haliyle Başbakanlık tarafından onaylanırsa Resmi Gazete’de yayımlanarak 1 Eylül’den itibaren yürürlüğe girecek.

(Yeşil Gazete, İstanbul Ajansı)

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.