ManşetHayvan HaklarıTürkiye

Sokakta yaşayan köpekler yine hedefte

0

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde düzenlenen “Kütüphane Söyleşileri”nde gençlerden gelen soruları yanıtladı.

Sokakta yaşayan hayvanlara dair bir soruyu yanıtlandıran Erdoğan, özellikle sokakta yaşayan hayvanlara yönelik olarak kısırlaştırma adımının atılması gerektiğini söyleyerek “Aksi takdirde tabii sokak hayvanlarındaki bu sınırsız çoğalma, bize ciddi bedeller de ödettirebilir. Onun için belediyelerimizin işinin kolaylaşması noktasında kısırlaştırmanın büyük önemi var” dedi.

İBB’yi hedef gösterdi: Konya Belediyemiz yapmış, İBB de yapsın

Tayyip Erdoğan, belediyelerin sokakta yaşayan hayvanların bakımıyla ilgili yönetim süreçlerine ilişkin yaptığı konuşmasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni (İBB) hedef gösterdi:

“Belediyelerimizin hepsinin ölçüsü çerçevesinde gücü var. İBB niçin bu konuda hayvanlarla ilgili barınak yapmıyor? Yapsın. Örneğin bizim Konya Belediyemizin çok nefis bir barınağı var, Beykoz Belediyemizin gayet güzel bi barınağı var. Buralarda ortak paydamız kısırlaştırma.”

Kısırlaşmanın yanı sıra teşhis, tedavi ve operasyonların da önemli olduğunu ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, “Ben tabii gittim, gezdim gördüm, baktım belediyemiz hakikaten nefis bir yer yapmış, adeta bir hastane. Demek ki isteyince oluyor. Yani aşkınız varsa bu konuda bir şeyler yapmak istiyorsanız var” dedi.

Erdoğan’dan ‘sokak hayvanları için adım atılacak’ mesajı

Tarım ve Orman Bakanlığı’nı konuyla ilgili olarak devreye soktuklarını söyleyen AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Müşterek çalışma yapmak suretiyle tabii bu sokak hayvanlarına yönelik bazı adımlar atmamız gerekiyor ki yani Allah göstermesin bu çocuklarımızın, kızlarımızın, yavrularımızın yani köpeklerin saldırısına uğramaları herhalde anne babalar olarak bizleri de rahatsız edecektir” şeklinde konuştu.

Tedbir, teşhis, tedavi ve koruma yöntemleri için talimat

Sokakta yaşayan hayvanların saldırılarını kimsenin güle oynaya karşılayamacağını söyleyen Erdoğan, “Düşünün ki bir anne babanın yavrusu parçalanıyor. Ne olacak? Alkış tutacak hali yok. Hayvan sevgisi, diyebilir mi? Diyemez. Burada da gerçekçi olmak lazım. Öyleyse tedbir, teşhis, tedavi ve koruma yöntemleri ve bunlara yönelik de adımlarımızı atıyoruz ve birinci derecede de bu konuda özellikle Tarım ve Orman Bakanı’mıza dedim ki; ‘Artık bütün hocalığını her şeyini bu işte kullanacaksın ve adımı da atacaksın’” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın ‘hayvanları sokaktan alın’ çağrısı

Erdoğan Aralık 2021’de yaptığı açıklamada hayvanların yerinin barınaklar olduğunu söylemişti. Bu açıklamanın ardından sosyal medya üzerinden binlerce kişi #SokakHayvanlarıSahipsizDeğildir etiketiyle hayvan haklarını savundu.

Erdoğan daha sonra tüm belediyelere şu çağrıda bulundu:

Tüm belediyelerimize de sahipsiz hayvanları sokaktan alarak hem vatandaşlarımızın güvenliğini sağlayacak hem de bu canları koruyacak adımları süratle atmaları çağrısında bulunuyorum.”

İlgili haber: Erdoğan’ın açıklamalarına hayvanseverlerden tepki

Hayvan hakları ihlalleri

Erdoğan’ın açıklamalarına birçok barodan hayvanların yerinin barınaklar olduğu yönündeki açıklamaya itiraz edildi, Hayvanları Koruma Kanunu’na aykırı bir beyan olduğu ifade edildi.

İlgili haber: Cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından sokakta yaşayan hayvanlar toplatılıyor

Söz konusu süreçte hayvan hakları savunucuları sokakta yaşayan hayvanların imkanı yeterli olmayan barınaklara toplatılmasının hayvan hakları ihlallerine yol açabileceğini belirtti.

Erdoğan’ın açıklamlarının ardından bazı belediyelerin sokakta yaşayan hayvanları topladığı ve barınaklara götürdüğü bildirildi.

Bunların yanında, söz konusu açıklamalar sonrası hayvanlara şiddet görüntüleri de paylaşıldı. Zonguldak‘ta sokakta yaşayan bir köpek gözleri dağlanmış şekilde bulundu.

İlgili haber: Dokuz ilde ortak miting: Sokak hayvanlarının toplatılması durdurulsun

Ocak 2022’de sokak hayvanlarının toplatılmasının durdurulması için dokuz ayrı ilde mitingler gerçekleştirildi. İstanbul, İzmir, Zonguldak, Eskişehir, Hatay, Keşan, Antalya, Afyonkarahisar ve Ankara‘da belediyelerin sokak köpeklerini toplamasına karşı hayvanseverler bir araya gelerek uygulamanın durdurulmasını talep etti.

İlgili haber: Hak örgütlerinden sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili araştırma: Kanun çıktı ama vahşet ve katliam sürüyor

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.