Hayvan HaklarıManşetTürkiye

Cumhurbaşkanının açıklamalarının ardından sokakta yaşayan hayvanlar toplatılıyor

0

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan‘ın “Belediyeleri sahipsiz hayvanları sokaktan alacak adımları atmaya çağırıyorum” açıklamasının ardından sokakta yaşayan köpeklerin toplatıldığına dair haberler paylaşılmaya başlandı.

Dayanışma Hayvan Hakları Federasyonu Başkanı Timur Ugan, Cumhurbaşkanının çağrısının ardından Bağcılar’da parklarda uyuyan köpeklerin toplandığını söyleyerek, “Belediye işçilerinin arkasından kendi istekleriyle arabaya binen masum köpekleri alıyorlar” dedi.

Hayvanları toplama görüntüleri

Timur Ugan, Erdoğan’ın çağrısıyla belediyelerin toplayacağı köpeklerin, esnaf dükkanlarının önünde yatan, mahalle aralarında dolaşan ve aç gezen köpekler olduklarını belirtti ve “Belediye işçileri riske girip çöplükte yaşayan tehlikeli köpekleri toplamaz ki… Uygulamalar bugün birkaç ilçede başladı. İstanbul Bağcılar ve Afyonkarahisar Sandıklı’da köpekler toplandı. Sabahtan bu yana ihbar telefonları geliyor bizlere, telefonlarımız susmuyor. Bağcılar’da parklarda uyuyan köpekleri almışlar. Belediye işçilerinin arkasından kendi istekleriyle arabaya binen masum köpekleri alıyorlar” dedi.

Afyon‘da da sokakta yaşayan hayvanların toplanma görüntüleri Twitter’dan paylaşıldı:

Ordu‘da da çekilmiş bir videoda, belediye görevlisinin bir köpeği uygunsuz şekilde tutarak götürmesine sosyal medya kullanıcıları, “Bu yavru köpek nereye götürülüyor?” diyerek tepki gösterdi.

Ankara Barosu Hayvan Hakları Merkezi de Cumhurbaşkanı ve tüm belediyelere çağrıda bulunarak, “Kanunen Sokaklar Hayvanların Yaşam Alanıdır” dedi:

Belediyelerden açıklama

Öte yandan, bazı belediyeler yaptıkları açıklamalarda sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili uygulamalarda hiçbir değişiklik olmayacağına vurgu yaptı:

Hayvanların toplanması durumunda izlenecek adımlar

Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM), sokakta yaşayan hayvanları koruyabilmek adına alınacak önlemler, toplama gerçekleştirilmesi durumunda izlenecek adımlarla ilgili bilgiler yayımladı:

Öncelikle çağrımız herkesin sokağında, mahallesinde yaşayan hayvanların çevreden hangi bölge olduğunun da anlaşılacağı bir şekilde fotoğraflarını çekmesi veya video kaydı alması.
Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6. maddesi uyarınca hayvanların tedavi bahanesiyle götürülmesi halinde dahi tedavileri sona erdikten sonra geri getirilmesi konusunda ısrarcı olun. Hukuka aykırı toplama işlemi gerçekleştiren görevliler hakkında şikayette bulunun.”

Hayvana şiddet

Bunların yanında, söz konusu açıklamalar sonrası hayvanlara şiddet görüntüleri de paylaşıldı. Zonguldak‘ta sokakta yaşayan bir köpek gözleri dağlanmış şekilde bulundu.

Kütahya‘da da tüfekle vurulmuş hayvanlar bulundu:

You may also like

Comments

Comments are closed.