Enerjiİklim KriziManşet

Slovakya son kömür santralini de kapattı

0

Slovakya, son kömür yakıtlı elektrik santralinde üretimi bu hafta durdurdu. Bundan böyle ülkede elektrik ihtiyacının tamamı nükleer ve yenilenebilir kaynaklardan sağlanacak.

Ülkede kömürden aşamalı olarak çıkma tarihi olarak daha önce 2030 yılı belirlenmişti, ancak şimdi planlar 2024 ortasına kadar kömürü tamamen terk etmek üzere revize edildi. Belçika, Avusturya, İsveç ve Portekiz de 2024’te kömürden tamamen çıkacak.

Santralin faaliyeti haziran sonunda tamamen duracak

Doğu Slovakya‘nın Michalovce bölgesinde bulunan son kömürlü santral Vojany, 1966’da açılmıştı.

Euronews’in aktardığına göre, tesisin sahibi Slovenské Elektrárne şirketi, Haziran 2024 itibarıyla ülkede üretilen elektriğin tamamının doğrudan CO2 içermeyeceğini duyurdu. Santralin her biri 110 MW’lik iki ünitesi bu haftadan itibaren daha fazla üretim yapmayacak. Haziran ayı sonuna kadar da faaliyetlerini tamamen durduracak.

Slovakya’da önceleri yerli kömürden elektrik üretimini sübvanse etmek için yılda yaklaşık 100 milyon Euro harcanıyordu. Ülke ekonomisinin karbondan arındırılmasıyla ilgili bir araştırmada, kömürlü santrallerin kapatılması, 605 milyon Euro’ya kadar sağlık, sosyal ve ekonomik tasarrufa katkıda bulunacak “en faydalı iklim önlemi” olarak gösterildi.

2030’da kömürden çıkış 102 bin hayatı kurtaracak
Polonya’nın kömür bölgesi, kömürden tamamen çıkıyor
Vietnam kömürden çıkış için 15,5 milyar dolar destek alacak
Kolombiya ve Panama kömürden aşamalı çıkış taahhüdü verdi

Alternatif yakıt arayışları sonuçsuz kaldı

Şirket, santrali kapatmak yerine önce atık ve biyokütle yakmaya yönelmek istemişti ancak bu alternatif yakıt tedariğinin güvenilmez ve yetersiz olduğu sonucuna varıldı. Aynı nedenle geçen yıl Novaky kömür santrali de kapatılmıştı.

İnşa edildiği dönemde eski Çekoslovakya’nın en büyük enerji santrali olan Vojany, birkaç yıldır ekonomik açıdan sıkıntı çekiyor. Sahipleri, bunun elektrik fiyatlarındaki uzun vadeli düşüş ve CO2 izinleri ile kömürün yüksek maliyetinden kaynaklandığını belirtiyor.

Bulgaristan’dan ‘kömürden çıkış’ planlarında geri adım
G7 güneş ve rüzgar hedeflerini artırdı, kömürden çıkış tarihi ise hâlâ belirsiz
Küresel kömür talebinin önümüzdeki yıllarda azalması bekleniyor
Rapor: Kimsenin işsiz kalmadığı bir ‘kömürden çıkış’ mümkün 

Kapatılan santral ‘yeşil işler’e uyarlanacak

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.