Enerjiİklim KriziManşet

G7 güneş ve rüzgar hedeflerini artırdı, kömürden çıkış tarihi ise hâlâ belirsiz

0

G7 ülkeler grubu dün (16 Nisan) güneş enerjisi ve offshore (açık deniz) rüzgar kapasitesi için yeni önemli ortak hedefler belirleyerek yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmayı ve fosil yakıt kullanımlarının daha hızlı bir şekilde sonlandırılmasına yönelik adımlar atmayı kabul etti.

G7 bakanları Japonya’nın Sapporo kentinde düzenlenen iki günlük görüşmelerde iklim, enerji ve çevre politikalarına odaklanarak Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından aciliyet kazanan yenilenebilir enerji kaynakları ve enerji güvenliğini ele aldı.

Öte yandan Kanada ve diğer üyelerin ısrarcı olduğu 2030’a kadar kömürün aşamalı olarak kaldırılması kararında mutabakat sağlanamadı ve doğalgaz sektörünün potansiyel enerji açığını gidermeye yardımcı olabileceği gerekçesiyle gaza yatırımın devam etmesi için kapı açık bırakıldı.

‣ Rüzgar ve güneş 2022’de küresel elektriğin yüzde 12’sine ulaşarak rekor kırdı

Reuters‘ın aktardığına göre, yapılan bir basın açıklamasında Japonya Sanayi Bakanı Yasutoshi Nishimura, “Benzeri görülmemiş bir enerji krizinin içindeyken, iklim değişikliğiyle mücadele ederken aynı zamanda enerji güvenliğinin sağlanmasına yönelik önlemler almak önemlidir” dedi ve ekledi:

“Karbon nötr hale gelmek için çeşitli yollar olduğunu kabul ederken, 2050’ye doğru ortak bir hedef hedeflemenin önemi konusunda aynı fikirdeyiz.”

Fotoğraf: Kyodo

‣ Enflasyon ve cari açığı düşürmenin anahtarı: Yenilenebilir enerji

‘İklim eylemi ve enerji güvenliği birbirini destekliyor’

Kanada’nın Doğal Kaynaklar Bakanı Jonathan Wilkinson, “Başlangıçta insanlar iklim eylemi ile enerji güvenliğine ilişkin eylemin potansiyel olarak uyuşmadığını düşündü. Ancak yaptığımız ve bildirilere yansıyan tartışmalar aslında bunların birlikte ilerlediğini gösteriyor” dedi.

Üyeler, hazırlanan bildirilerde açık deniz rüzgar kapasitesini 2030 yılına kadar toplu olarak 150 gigawatt ve güneş enerjisi kapasitesini bir teravatın üzerinde artırma sözü verdi.

Görüşmelerde enerji sistemlerinde en geç 2050 yılına kadar net sıfır hedeflerine ulaşılması amacıyla, karbon yakalama teknolojileri kullanmadan yakılan fosil yakıtların aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırma kararı alındı.

‣ Rüzgar ve güneş enerjisi, kömür ve doğal gazdaki küresel artışı önledi: 40 milyar dolar tasarruf edildi

Ülkeler, kömür konusunda, geçen yıl en azından “ağırlıklı olarak” karbondan arındırılmış bir elektrik sektörü elde etme taahhüdünün bir parçası olarak 2035’e kadar yerli ve karbonu tutulmayan kömür enerjisi üretiminin aşamalı olarak kaldırılmasını hızlandırmaya yönelik somut ve zamanında adımlara öncelik vermeyi kabul etti.

Wilkinson, Kanada’nın kömürden sağlanan gücün 2030 yılına kadar aşamalı olarak kaldırılması gerektiği konusunda net olduğunu ve Ottawa, İngiltere ve diğer bazı G7 üyelerinin bu tarihe bağlı kaldığını aktardı ve “Diğer ülkeler hâlâ söz konusu zaman diliminde o noktaya nasıl ulaşabileceklerini anlamaya çalışıyor” dedi.

Bakan Wilkinson, “Kömüre diğer ülkelerden daha fazla bağımlı olan ülkeler için ise bu hedefe nasıl ulaşılacağına dair teknik yollar bulmaya çalışıyoruz” diye ekledi.

G7

‘İddialı açıklamalar’

Londra merkezli enerji düşünce kuruluşu Ember’dan Dave Jones, “Güneş ve rüzgar taahhütleri, fosil yakıt kullanımlarına aşamalı olarak son vermek için güneş ve rüzgarın süper güçlerine yaslanmanın önemini gösteren iddialı açıklamalar yapıldı” dedi.

Jones, bu gelişmenin Japonya’nın enerji sektörünün karbonsuzlaşmasını hızlandırmak için büyük bir potansiyel sunan offshore potansiyelini kullanması için bir çağrı niteliğinde olmasını umduğunu belirtti.

Enerji ihtiyacının neredeyse tamamı için ithalata bağımlı olan Japonya, sıvılaştırılmış doğal gazı (LNG) en az 10 ila 15 yıl geçiş yakıtı olarak elinde tutmak istiyor.

G7 üyeleri, iklim hedefleriyle tutarlı bir şekilde uygulanması halinde, Ukrayna‘daki krizin şiddetlendirdiği potansiyel piyasa eksikliklerini gidermeyi hedefleyen gaz sektörüne yatırımın “uygun olabileceğini” ifade etti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.