Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Şırnak’taki ağaçlar bir bir kesiliyor: Bu orman varlığı yönetimi değil, sömürüdür!

0

Şırnak‘taki ağaç kesimleri yeniden başladı. Olayı Mezopotamya Ekoloji Hareketi duyurdu. 27 Haziran sabahı orman ve temiz su varlıkları ile bilinen Komate Bölgesi‘nde (Beytüşebap / Şırnak) büyük bir doğa saldırısı halinde orman katliamı gerçekleştirildiği bildirildi. Olayla ilgili Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi‘nden (DEM Parti) Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal Aslan soru önergesi verdi. Aslan, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından cevaplanması talebiyle verdiği soru önergesinde şu soruları yöneltti:

  1. Ağaç kesimi için Komate Bölgesi’ndeki dağlık alanın seçilmesinde ve ayrıca Elemun (Andac) köyünün sınırları içindeki ağaçların yok edilmesinde hangi gerekçeler etkili olmuştur?
  2. Ağaç kesimi için köylülere zorunlu bir anlaşma hali dayatılmış mıdır?
  3. Ağaç kesimi için Elemun köyünden kaç kişiye belge tahsis edilmiştir? Bu belgeler kim tarafından hangi gerekçe ve rapora dayanılarak verilmiştir?
  4. Beytüşşebap ilçe sınırları içerisinde son bir yılda kaç ağaç kesilmiştir? Kesilen ağaçların cinsi ve kesilme gerekçeleri nedir?
  5. Son 10 yılda, Şırnak’ta geçişe izin verilmeyen bölgelerde dahil olmak üzere askeri bölgelerdeki orman varlığının değişiminden haberdar mısınız?
  6. 2014-2024 yılları arasında Şırnak ve ilçelerinde orman alanlarının toplam alana göre yüzdelik değişimleri nasıldır?
Şırnak’ta neler oluyor?
Şırnak’ta kesilen ağaçlar Facebook’ta satışa çıktı

‘Ormanlarımızı ağaç katliamına kurban veriyoruz’

Mezopotamya Ekoloji Hareketi tarafından yapılan basın açıklamasında ise “Merkezi Şırnak coğrafyası olan Cudi Ormanlarına yönelik ağaç katliamı farklı bölgelerde, 15 insanın ve binlerce canlının acı şekilde yaşamını yitirdiği günlerde dahi devam etti. Taziyelerimizin devam ettiği acı günlerde bir de Kürdistan‘ı yangınlardan koruyacak en önemli varlığımız ormanlarımızı ağaç katliamına kurban vermekteyiz” denildi.

Kadim Mezopotamya ormanlarının tüm bölgedeki su varlığını ve canlılığı dengeleyen yegane varlık olduğunun vurgulandığı açıklamada, orman varlığının bölgenin ekolojik dengesi için tıpkı doğada bulunan diğer varlıklar gibi yok edilmesinin kabul edilir olmadığı ayrıca aktarıldı.

Bu orman varlığı yönetimi değil, sömürüdür

“Doğa sömürüsü ve politik sömürünün iç içe geçtiği bu saldırıda amaç bölgeyi ağaç katliamı ile insansızlaştırıp, kuraklığın, selin, yangınların içinde sahipsiz bırakmaktır. Bu orman varlığı yönetimi değil, sömürüdür” ifadelerinin kullanıldığı açıklamanın devamında ise şunlara yer verildi:

“Hatta ekoloji varlıklar üzerinden faşizmi tekrar üretmektir. Büyük bir katliama dönüşen ve henüz çok yeni büyük bir yangın felaketi ardından, Merdin ve Amed kırsallarında ardı ardına yangınlar devam ediyor. Hala yangın söndürülmesi için yetkili kurumlar tarafından bir müdahalede bulunulmuyor ve insanlar kendi imkanları ile yangınlara müdahale etmeye çalışıyor, aynı senaryo ihtimaline karşı köy halkı evlerini boşaltmaya mecbur bırakılıyor.

Mezopotamya Ekoloji Hareketi olarak, yangınlar sırasında büyük üzüntü yaşayan herkese seslenmekteyiz. Yangınlara yol açan sebeplerden birisi de tam da şu anda devam eden orman katliamıdır. Tüm bölgedeki ekolojik varlıklara yönelik ihmal ve saldırılar yıllardır devam etmektedir. Son 10 yılda kademeli olarak milyonlarca orman varlığı yok edilmiştir. Her yıl Şırnak’ta en az 500 bin ağaç katledilmektedir.

İnsanlık tarihinin başladığı yer olan bu coğrafyayı savunmak sadece Kürt halkının görevi değildir. Bu orman katliamına dur demenin herkesin sorumluluğu olduğunu hatırlatmak istiyoruz. Tüm doğa ve yaşam savunucularını Şırnak ormanlarının katledilmesine karşı ses çıkarmaya çağırıyoruz.”

Şırnak’ta günde 50 TIR’lık ağaç kıyımı

You may also like

Comments

Comments are closed.