EkolojiManşetTürkiye

Şırnak’taki 22 bölge için ÇED raporu gerekli görülmeden maden arama izni verildi

0

Şırnak’ın Merkez, Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi ilçelerindeki 22 ayrı bölgede Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek görülmeden maden arama izni verildi.

Konuyu Meclis gündemine taşıyan CHP’li Milletvekili Orhan Sümer, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum‘un yanıtlaması istemiyle soru önergesi hazırladı.

‘Çevreye etkisi hangi yöntemle incelenecek?’

Cumhuriyet’ten İlayda Kaya’nın haberine göre CHP’li Orhan Sümer soru önergesinde verilen maden izinlerine ilişkin şu soruları yöneltti:

  • Bahsi geçen bölgede maden arama faaliyetleri gösterecek şirketlerle kamu ortaklığı var mıdır?
  • Bakanlığın açıkladığı projelerin bazılarının ‘petrol arama’ bazılarının ise ‘hidroelektrik santrali’ olduğunu belirtmesine rağmen ‘ÇED Olumlu’ raporunun aranmayacak olmasının sebepleri nelerdir?
  • ÇED Raporu aranmıyorsa, çevreye olan etki analizi hangi yöntemle yapılmaktadır?

‘Halkın süreçten haberi yok’

Süreçle ilgili Cumhuriyet’e konuşan CHP Şırnak Merkez İlçe Başkanı Osman Yeren ise “AKP, Şırnak bölgesinde doğa talanı yapıyor. Ormanları kesip maden çalışmalarını yapıyorlar. Ormanların kesilip yakılması bu sürece hazırlık mıydı? Şırnak gibi bir yere 1 ay içinde 4 bakan ziyarette bulundu. Emniyet müdürü geldi. Alanda bir inceleme var” dedi.

Şırnak’ın yeraltı kaynağı bakımından zengin olduğunu söyleyen Yeren, “Bölgede büyük yeraltı kaynakları var ve tespit edildi. Şırnak en kaliteli kömüre sahip. Kasım ayında maden arama çalışmalarının ardından bir ihale olacağı da söyleniyor. Halkın süreçten haberi yok. Büyük şirketler burada saha kapatmaları yapmış. Sadece kömür ile sınırlı kalmayacaklarını düşünüyoruz. AKP yine kendi yandaşlarına peşkeş çekmek için buralarda çalışmalar yapıyor. CHP olarak biz bu talana izin vermeceğiz” diye konuştu.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.