Şırnak’ta kesilen ağaçlar Facebook’ta satışa çıktı

Şırnak’taki kesilmiş ağaçlarla dolu kamyon konvoyu görüntülerine tepkiler devam ederken kesilen ağaçlar sosyal medyada satışa çıkarıldı.

Şırnak Barosu, ildeki orman tahribatı ve ağaç katliamını gözler önüne seren kesilmiş ağaçlarla dolu kamyon konvoyunu paylaşması sonrası, konu sosyal medyada yoğun tepki toplamıştı. Şırnak’ta Cudi Dağı ve Besta bölgesinde kestirilen meşe ağaçlarının, Facebook’ta satıldığı ortaya çıktı.

Mezopotamya Ajansı‘nın aktardığına göre; Şırnak’ın Besta bölgesi ile Cudi ve Gabar Dağlarında iki yıla aşkın bir süredir yaptırılan doğa talanı sonrası ağaçların sosyal medyadan satışa çıktığı ortaya koyuldu.

Habere göre; kesilen ağaçların birçok kişi tarafından sanal medya hesaplarında satılığa çıkarılması dikkati çekiyor. Kesilen meşe ağaçları, bir Facebook sayfasında “satılık odunlar meşe odunu her yere nakliye var, nakliye size ait bin 150 TL” notuyla içi odun dolu TIR fotoğrafıyla paylaşıldı. Bunun gibi birçok kişinin kesilen odunları sanal medya hesaplarında paylaştıkları ve birçok kentte kesilen ağaçları gönderdikleri belirtildi.

Ne olmuştu?

Şırnak Barosu Çevre Komisyonu, kentte ‘güvenlik’ gerekçesiyle yıllardır sürdürülen ağaç kıyımına karşı iki kez suç duyurusunda bulunmasının ardından, geçen hafta da Kamu Denetçiliği Kurumu‘na şikayet başvurusu yapmıştı.

Çevre ve Kent Komisyonu Eş Sözcüsü Avukat Fadıl Tay, büyük bir doğa katliamı yaşandığını belirterek, “Bütün kamuoyu bu durumu sahada incelemeli ve tahribatı bizzat görmeli” çağrısında bulunmuştu.

Askerlerin gözetiminde korucular tarafından yaklaşık beş yıldır büyük miktarda kesilen ağaçlar Haziran sonunda bir kez daha Meclis gündemine getirilmişti.

HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş, ağaç kıyımlarının ardından hangi faaliyetlerin gerçekleştirildiğinin ve bu yıkımlardan kimlerin sorumlu olduğunun aydınlatılması için TBMM’ye araştırma önergesi vermişti.

Şırnak’ın Merkez, Cizre, Uludere, İdil, Beytüşşebap ve Silopi  ilçelerindeki 22 ayrı bölgede ise geçen yıl Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) raporuna gerek görülmeden maden arama izni verilmişti.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR