“Sırf sertifikası var diye ambalajlı ekolojik ürün tüketmek doğru mu?”

plastic_packageSoru

Merhaba,

Benim sorum, uluslararası pazara sunulan, plastik ambalaja sarılmış meyve ve sebzeler ve ambalajlı ekolojik hermetik ürünlerle ilgili. Bu ürünler için kullanılan ambalajlarda kriter nedir? Plastik kullanımından ve hermetik UHT teknolojisi muhafaza edilmiş ürünlerden bu kadar kaçınırken, bu ürünleri sırf ekolojik ürün sertifikası var diye tüketmek doğru mu?  Bazı ekolojik taze gıdaların üzerinde, tazeliğini muhafaza etsin ve yolculuk sırasındaki çürümeye bağlı kayıplardan dolayı, kâr marjı düşmesin diye koruyucu spreyler sıktıkları doğru mu? Bu tür ürünler yerine, ekolojik sertifikası olmayan ancak üretim koşullarına güvendiğimiz lokal ürünlere yönelmek daha etik ve sağlıklı değil mi?

Teşekkürler.

Saygılar.

Yanıt

Merhabalar,

Eğer bildiğiniz ve güvendiğiniz yerel bir kaynaktan ürün tedariki gibi bir şansınız varsa, adınıza çok sevindim! Hemmen bu ürünlere yönelin ve asla paketli ürünleri almayın. En sağlıklı ürün müdür orasını bilemem ama etik olduğu kesin. Bir ürünün size göre sağlıklı olduğunu eğer kabul gören bir sistem söylemiyor, siz söylüyor iseniz, sağlık kriterini siz koyuyorsunuz ve denetimini de siz yapıyorsunuz demektir, dolayısıyla da söz konusu ürün sizin bilginiz kadar sağlıklı olacaktır. Eğer bir ürüne içiniz rahat olarak güveniyorsanız, o ürün güvenilirdir.

Ancak, herkes bu kadar şanslı olmayabilir. Ekolojik tarımın bir amacı da halk sağlığını korumaktır ve herkes için sağlıklı gıdanın tedarikidir. Yalnız bir konuyu da açıklığa kavuşturmamız gerekir: Ekolojik ürün, bir ürünün depolanması ve ambalajlanma sürecini kontrol eder ve bu konuda bir garanti verir, ancak ambalaj niteliğini tanımlamaz. Ürünlerin her birinin ambalajlanmasını gerektiren,  ekolojik ürün mevzuatı dışında başka mevzuat hükümleri vardır ve elbette bu mevzuata ekolojik ürünler de tabidir. Ve ambalajlama konusu da Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği ile ele alınıyor.

Bahsettiğiniz sprey konusunu bilmiyorum ancak varsa bile bu sprey, eğer ürün ekolojik olarak sertifikalı ise yönetmelik hükümlerince izin verilmiş bir preparattır diyebilirim. Özellikle turunçgillerde ve muzda sarı ve düzgün görünsün diye karpit kullanılmaktadır veya mumlama (turunçgillerde) yapılmaktadır ve ekolojik kontrol sisteminde buna izin verilmemektedir.

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

Güneşin Aydemir
Güneşin Aydemir
Geçmiş: 1971’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi. Öğrenci kolundan, kulübüne; dernekten platforma, mahalle kozasından apartman yöneticiliğine kadar sivil toplumun olduğu her işe burununu soktu. Şimdi: Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği’nde ne iş olsa yapıyor. Yılda bir kere Yeşil Atlas Dergisini hazırlıyor. Kazdağı’nda Yaşam Okulu diye bi projesi var. Orada müdire hanımcılık oynuyor. Yeşil Gazete’ye baygınken getirildi. Birbiriyle alakasız hobileri var: doğal örüntüler, doğa-insan ilişkileri, ekolojik yaşam kültürü, ekolojik kehanetlerde bulunmak, vatandaş bilimi, geleneksel iklim bilgisi, masallar… Gelecek: En büyük hayali, Sarıkamış ormanlarında yaşayan o bozayı gibi güneşin doğuşunu sessizlik ile seyredebilecek saf bir ruh haline gelebilmek…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR