Enerji

Sinop Nükleer Santrali için ‘vergi ve denetimden muaf’ şirket

0

Sinop Nükleer Santrali’ni işletecek şirket, her türlü kanundan ve denetimden muaf olması için AK Parti tarafından vergi cenneti olarak nitelendirilen Jersey Kanal Adaları’nda kuruluyor

71Sendika.org’un haberine göre AK Parti, Elektrik Üretim Anonim Şirketi’ne (EÜAŞ) bağlı olarak Sinop Nükleer Santrali’ni işletecek bir alt kamu şirketi kurma kararı alırken, şirketin hiçbir yasal denetim ve incelemenin yapılmayacağı, vergi cenneti olarak bilinen Jersey Kanal Adaları’nda kurulması öngörüldü. Böylece Türkiye tarihinde devlet ilk kez her türlü denetimden uzak, vergi beyannamesi vermekten ve hesaplarının incelenmesinden muaf kişilerin başvurduğu bir yola başvurmuş oldu.

Vergi cenneti olarak bilinen Jersey Kanal Adaları’nda Japonyalı ortaklarla birlikte kurulacak şirketin anlaşma metninde Kamu İktisadi Teşebbüsleri hakkındaki kanun hükmündeki kararnameden ve Özelleştirme Uygulamaları Hakkındaki Kanun’dan ve Sayıştay Kanunu’ndan muaf olacağı açıkça belirtildi.

Amacı yabancı ülkelerde elektrik sektöründe yatırım yapmak, santral kurmak, elektrik ticareti ve tedariki gibi konularda faaliyette bulunmak olarak sunulan şirketin Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına tabi olmamasına dair soru işaretlerine ise projede hızlı kararlar alabilmek gayesi güdüldüğü şeklinde yanıt verildi.

Taraf’tan Sümeyra Tansel’e konuşan uzmanlara göre ise devletin vergi cennetinde şirket kurması skandal. Uygulamanın devlet ciddiyetine, geleneğine ve organizasyonuna aykırı olduğunu belirten uzmanlar, Türkiye’nin de üyesi olduğu G20 zirvesinde vergi cennetlerinin kapatılmasına yönelik bir karar olduğunu, bu kararın altında Türkiye’nin de imzasının bulunduğunu hatırlattı.

(Taraf, Sendika.org)

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.