Yeşeriyorum

Seydişehir'e Termik Santral Yapıyorlar!

0

BEN KONYA’NIN SEYDİŞEHİR İLÇESİNDE OTURUYORUM.. .
İLÇEMİZDE CE-KA ADLI ALİMİNYUM FABRİKASINI ALAN ŞİRKET ŞUAN İLÇEMİZE TERMİK SANTRAL YAPMAKTA… ANCAK KÜRESEL ISINMA GERÇEĞİ ÖNÜMÜZDE DURURKEN BUNU HANGİ MANTIKLA YAPIYORLAR SEYDİŞEHİR HALKI OLARAK BİR TÜRLÜ ANLAYAMDIK.. . SEYDİŞEHİR HALKI BU SANTRALE KARŞI ÇEŞİTŞLİ YOLLARDAN MÜCADELE VERDİ ANCAK KAMUOYUNA BİR TÜRLÜ SESİNİ DUYURAMADI.. .

Termik santraller sizlerinde bildiği gibi sağlığa ve doğaya zararlı radyoaktif atıklar üretmektedir. Atom Enerjisi Kurumu’nun araştırmalarına göre, termik santrallerin bacalarından çıkan partiküller ve kazandan alınan külde radyoaktivite vardır. Rüzgâr ve yağış etkisi ile küller çevreye yayılmakta veya toprak altına sızarak yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır. Termik santrallerden kaynaklı hava kirliliği yaşandığı ve radyoaktif maddelerin insan sağlığına etkileri ise pek çok bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Merkezi sinir sistemi bozuklukları, anormal doğumlar, solunum yolu hastalıkları, gelişme bozuklukları, öğrenme yeteneğinde azalma, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları ve kanser gibi vakalar görülebilmektedir. Ayrıca termik santrallerden çıkan maddeler (SO2/kükürt dioksit) asit yağmurları şeklinde havayı kirletmekte, toprak ve suyu etkilemekte, doğal bitki örtüsünü ve ormanları yok etmektedir. Asit yağmurlarının diğer zararlı etkisi ise, bakır (Cu) ve kurşun (Pb) gibi zehirli elementlerin içme sularına karışmasıdır. Termik santralin bulunduğu yöre halkı ise doğrudan bu tehditlerle karşı karşıyadır. Yanı sıra termik santraller sonucu ortaya çıkan kirletici faktörlerin küresel ısınmaya katkısı olduğu bilinmektedir. Termik santrallerin tüm dünyada yasaklanmasına neden olan bu zararlarının bilinmesine rağmen ülke toprakları sermayeye açılmıştır. Geçmişte termik santrallere karşı yürütülen mücadele sonucu yargı kararıyla yasaklanmasına rağmen faaliyete geçirilen termik santrallerin varlığı sermayenin tercihini özetliyor. Termik Santral, küresel ısınma, astım, akciğer kanseri, bitki örtüsünün yok olması doğacak her çocuğun astım ve akciğer kanseri ile yüzleşmesi demektir.
Bölgemizde madenler ve Alüminyum fabrikası önlem alınmadığı ve bu fabrikanın bacalarına daha iyi yenilenmiş filtreler takılmadığı için, suya, havaya saldığı zararlı gazlar ve ağır metal zerrecikleri, toprak, su ve soluduğumuz hava kirliliği en üst düzeye çıkmıştır.

Bu kirliliği bölgemiz insanları ekmek aş edinme kaygısı ile uzun yıllardır kabul etmek zorunda bırakıldı. Ve sonuçları ortadadır. Astım hastalığı, akciğer kanseri. Bölgemizde, Türkiye ortalamasının çok üstünde astım ve akciğer kanseri vakası yaşanmaktadır. Ancak yapılaması planlanan Termik santral kirliliğin; astım ve kanser vakalarının kat ve kat artmasına neden olacaktır&

İnsanların gerek çevre kentlerden yaz tatillerini geçirmek ve gerekse emeklilik dönemlerinde kafa dinlemek üzere tercih ettikleri bu güzelim kenti maalesef şimdilerde bazı çıkar odakları tarafından geçmişini arar duruma getirmeye çalışmaktadır.

BU ÖRNEKLERİ ÇOĞALTABİLİRİZ ANCAK BU ÖRNEKLERİN TERMİK SANTRALLERİN ÇEVREMİZE NE KADAR ZARARLI OLDUĞUNU ANLAMAMIZA YETERLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM.

ŞEHRİMİZE DOĞALGAZ GELMİŞKEN BÖYLE BİR ENERJİYİ KULLANMAK VARKEN NEDEN TERMİK SANTRAL?
FABRİKA ÖZELLEŞTİRME KAPSAMINDAYKEN OYMAPINAR BARAJINDAN ENERJİ SAĞLANMAYA BAŞLAMIŞ VE FABRİKA OYMAPINAR BARAJIYLA BERABER SATILMIŞKEN BÖYLE BİR ENERJİ İMKÂNI ELLERİNDE VARKEN NEDEN TERMİK SANTRAL?

Kapitalist düzende insan ve çevre sağlığı dikkate alınmıyor. Suyun, toprağın havanın kirlenmesi, tarımsal alanların azalması, kuraklık, kıtlık tehlikesi, hastalıklar ve ölümler önemsenmiyor. İnsan ve çevre sağlığını gözeten bir enerji politikası gözetilmiyor. Termik santraller yerine güneş, rüzgâr, jeotermal gibi yenilenebilir kaynaklar tercih edilmiyor. Çünkü kapitalist düzende tercihler insandan yana değil paradan yana yapılıyor.
Tabii ki Cengiz İnşaat’ta bu düzenden doğal olarak yararlanacaktı r ve termik santrali Seydişehir’e yapmayı planlayacaktı r. Kendilerinin yaşamayacağı bir çevreyi düşünmeyeceklerdir& Bizde halk olarak buna karşı direnmeliyiz.

CE-KA ADLI ŞİRKET BU SANTRALDE İLÇEMİZ YAKINLARINDA BULUNAN BAYAVŞAR BÖLGESİNDE BULUNAN HENÜZ OLGUNLAŞMAMIŞ KÖMÜRÜ KULLANACAK.. .

SANTRALİN 2009 YILININ MART AYINDA ETKİNLİĞE GEÇİRİLMESİ DÜŞÜNÜLÜYOR

Temiz ve yaşanabilir bir dünya istiyoruz…
Bizi öldürecek olan Termik Santral’e hayır diyoruz!

BURHAN ENGİNAR

[email protected]

More in Yeşeriyorum

You may also like

Comments

Comments are closed.