İki yıl önce, 28 Mart 2015’ de hayata veda eden Sarkis Seropyan, 10 Nisan 1935’ de İstanbul’ da dünyaya gelmişti. Doğumunun 82. Yılında Seropyan’ ın doğumu mütevazi bir toplantıyla kutlandı.
8 Nisan günü ailesi, arkadaşları, meslektaşları ve sevenleri önce Şişli Mezarlığındaki kabrini ziyaret ettiler.
Sarkis Seropyan’ ın doğum günü kutlaması AGOS gazetesi’nin Harbiye, Anarat Hığutyun binasındaki Havak salonunda devam etti.
Aşiq û Maşûq, Ermenice Kaynaklardan Kürt- Ermeni Aşk Masalları
Kısa bir süre önce Aras Yayıncılık tarafından yayımlanan, Sarkis Seropyan’ ın Ermenice kaynaklardan derleyerek Türkçeye çevirdiği üç aşk masalının yer aldığı Aşiq û Maşûq, Ermenice Kaynaklardan Kürt- Ermeni Aşk Masalları kitabı da ilk kez bu toplantıda okuyucusuyla buluştu.
19. yüzyılda folklor ve etnoloji çalışmaları yürüten üç önemli araştırmacının, Rahip Karekin Srvantzdyants’ ın, Sarkis Hayguni’ nin ve Vrtanes Papazyan’ ın, sırasıyla 1884, 1900 ve 1904’te yayımladığı bu masallar hem evrensel sevda öyküleri olarak hem de Anadolu coğrafyasında Ermeni ve Kürt halklarının asırlar boyunca süren kültürel etkileşimine yaptıkları vurguyla değerli. Bu toprakların sadece etkin gerilimlere değil büyük sevdalara da kaynaklık ettiğini gösteren ve ressam Zeynep Özatalay’ ın resimleriyle renklenen kitabın tanıtım etkinliği, aynı zamanda, Sarkis Seropyan’ ın emeğine bir saygı duruşu niteliğinde gerçekleştirildi.
Karin Karakaşlı’ nın konuşmasıyla başlayan programda Aras Yayıncılık’ tan Yetvart Tovmasyan, Seropyan ile 1970’ lerde başlayan ve Seropyan’ ın ölümüne kadar süren dostluklarını anlattı.
Kürt şair Mehmed Said Aydın’ ın konuşmasını takiben Erhan Arık ve Erhan Yeşildağ’ ın hazırladığı Sarkis Seropyan: Baron filmi izlendi.
Daha sonra Kardeş Türküler mini bir dinletiyle Seropyan’ a bir selam gönderdiler.
Havak Salonundaki kutlama Seropyan’ ın eşi Manuşak ve kızı Garine’ nin konuşmalarıyla sona erdi. AGOS’ da yapılan kutlama AGOS’un bahçesinde Seropyan için yapılan helvanın dağıtılmasıyla devam etti.
Yeşil Gazete editörlerinden Alper Tolga Akkuş aynı zamanda bir masal anlatıcısı. Seropyan’ ın derlediği bu üç masal bundan sonra onun sesiyle de Anadolu çocuklarına ulaşacak.
Bizler, Yeşil Gazete emekçileri, ağabeyimiz, ustamız Sarkis Seropyan’ ın aziz hatırası önünde bir kez daha saygıyla eğiliyoruz. Kürt şairi Mehmed Said Aydın’ ın toplantıda yaptığı konuşmasının sonunda söylediği gibi: Yattığı yer gül olsun!
Haber: Ercüment Gürçay
(Yeşil Gazete)