İfade Özgürlüğüİnsan HaklarıManşetTürkiye

Katledilişinin üzerinden 16 yıl geçti: 19 Ocak’ta Hrant Dink için yeniden vurulduğu yerde…

0
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve insan hakları aktivisti Hrant Dink, katledilişinin 16’ncı yılında, bir kez daha vurulduğu yerde anılacak. Dink için, Agos Gazetesi’nin eski çalışma ofisinin bulunduğu Sebat Apartmanı’nın önünde anma düzenlenecek.
Hrant Dink Vakfı , bu akşam (18 Ocak 2023) saat 19.00’da 23,5 Hafıza Merkezi‘nde buluşmanın gerçekleştirilmesinin ardından Sebat Apartmanı’nın anma etkinliği gerçekleştirileceğini duyurdu. Açıklamada, “Sebat Apartmanı’nı Hrant Dink ve ona eşlik eden güvercinlerle aydınlatıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Yarın (19 Ocak) ise bu yıl da anmayı düzenleyen Hrant’ın Arkadaşları,  saat 15.00’te Şişli Halaskargazi Caddesi üzerindeki Sebat Apartmanı önünde buluşma çağrısı yaptı.

Hrant Dink için ayrıca içinde bulunduğumuz hafta boyunca dünyanın çeşitli ülkelerinde anma etkinlikleri düzenleniyor.

Berlin’deki Maxim Gorki Tiyatrosu’nda yerel saatle 20.30’da başlayacak etkinlikte Ümit Kıvanç’ın “Hafıza Yetersiz-Hrant Dink İçin Bir Film” başlıklı çalışması izlenecek. Ümit Kıvanç ayrıca online bağlantı ile etkinliğe katılacak, filmin oluşum süreci hakkında konuşacak.

21 Ocak Cumartesi günü Kanada Ottawa’da da bir anma etkinliği yapılacak. Yerel saatle öğleden sonra 15.30’da başlayacak ve Ottawa Main Library’de düzenlenecek etkinlikte Cihan Erdal’ın konuşmacı olacak. Ayrıca Ömer Ongun ve Silvia Haltrop’un dans gösterisi ve Mehmet Fatih Güden’in film gösterimi de yer alacak.

Hrant Dink Köln’de de anılacak. Türkiye Almanya Kültür Forumu’nun Alman-Ermeni Cemiyeti, Köln Ermeni Cemaati, Çok Kültürlü Forum ve TÜDAY (Türkiye Almanya İnsan Hakları Derneği) ile işbirliği içinde düzenlediği, Alte Feuerwache Köln Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe pek çok tanınmış isim katılacak.

Köln/Yeşiller Kent Konseyi üyesi Dilan Yazıcıoğlu ve Deutsche Welle editörlerinden gazeteci Aydın Üstünel’in sunacağı program boyunca ünlü caz piyanisti ve şarkıcısı Laia Genç eserleriyle yer alacak.

Ankara Düşünceye Özgürlük Girişimi ve SolFaSol dergisi tarafından düzenlenen etkinliğin başlığı ise “Son Gelişmeler Işığında Hrant Dink Cinayetini Yeniden Konuşmak”. Etkinlik 19 Ocak’ta gerçekleştirilecek.

Hrant Dink Vakfı sitesinde ise Dink’in Agos, Yeni Binyıl ve Birgün gazetelerindeki yazılarından bir seçki paylaşılıyor. Dink 19 Ocak 2007’de öldürülmeden önce, hedef gösterilme sürecini son yazılarında  ifade etmişti.

23-5-2.png

Osmanbey’deki, Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan Sebat Apartmanı’nda kurulan Agos  1920’lerin ortasında Mimar Rafael Alguadiş tarafından tasarlanıp inşa edildi.

1996 yılında Hrant Dink ve bir grup arkadaşı tarafından kurulan Agos gazetesi 1999’da ofisini Sebat Apartmanı’na taşımıştı. Osmanbey’deki Halaskargazi Caddesi üzerinde bulunan apartman, 23.5 Hrant Dink Hafıza Mekanı haline getirildi. Her yıl anmaların önünde yapıldığı apartmandaki müze, bu hafta da ziyarete açık.

You may also like

Comments

Comments are closed.