Şerdil Dara Odabaşı’ndan Kalamış Yat Limanı ihalesine tepki

'Burayı betona ve ranta teslim etmeyeceğiz' diyen Kadıköy Belediyesi Başkanı, özelleştirme kararını Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini söyledi.

Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, sonuçlanan Fenerbahçe Kalamış Yat Limanı ihalesine ilişkin açıklama yaptı.

40 yıllık işletme hakkının özelleştirilmesi için yapılan ihaleyi 2 milyar 531 milyon TL ile en yüksek teklifi veren TEK-ART Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri A.Ş kazanmıştı.

Kadıköy Belediyesi’nin de ihaleye girmek istediğini fakat ihaleye alınmadıklarını söyleyen Odabaşı “Burayı biz betona, ranta teslim etmeyeceğiz” diyerek özelleştirme kararına tepki gösterdi.

‘Burası Kadıköylülerin parasıyla yapıldı’

Odabaşı, “Biz, Özelleştirme İdaresi’nin marina ile ilgili yaptığı her şeye karşıydık. Yapılan imar planı değişikliğine karşıydık, buranın özelleştirilmesine karşıydık. Çünkü buranın kamuya terk edilmesini, yani Kadıköy Belediyesi’ne verilmesini istiyorduk” ifadelerini kullanarak gerekçesini ise şu sözlerle anlattı:

“Burayı 1984 yılında Kadıköylülerin parasını harcayarak biz inşa ettik. Buranın tekrar Kadıköy Belediyesi’ne iadesini istemiştik ama ne yazık ki ne iademiz kabul gördü ne de bu özelleştirme uygulaması iptal edildi. Fakat sonra, ‘Bizi ihaleye alın, eğer gerçekten satma niyetiniz varsa burayı biz satın alalım’ dedik. Fakat ne yazık ki o da kabul görmedi. Belki ben bugünkü teklif edilen rakamdan daha yüksek bir rakam teklif edecektim, neden Özelleştirme İdaresi bizi kabul etmedi? Neden rakamın daha da yükselmesi için çaba sarf etmediler?”

‘Derdiniz ne?’

“2-3 yıl önce yapılan ihaledeki rakamın dolar karşılığının 664 milyon olduğunu belirten Odabaşı, “Bugün son verilen teklif, 2 milyar 531 milyon TL, kaba bir hesapla 300 milyon dolara geliyor. Yani bir önceki alınan teklifin de yarı fiyatına verildi. Niye bu kadar acele ediyorsunuz, derdiniz ne?” diye sordu.

Odabaşı, “Bir şeyi satacaksanız en yüksek fiyata satmanız gerekir, neden Kadıköy Belediyesi’nin teklifini almadınız, belki biz yüksek bir teklif verecektik. Biz, belki Kadıköy halkıyla beraber dayanışmayla bu rakamın çok çok üzerinde bir teklif verip bu paranın kamuya kalmasını sağlayacaktık, neden bizi ihale dışı bıraktınız?” tepkisini gösterdi.

‘Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz’

Mücadelelerinin bitmeyeceğini belirten Odabaşı, “Bizim davalarımız devam ediyor. Bugün itibariyle ihalenin bu rakamı belli olduktan sonra, benim anayasa hukukçularıyla yapacağım bir toplantım var. Bu süreci Anayasa Mahkemesi’ne götüreceğiz. Çünkü Anayasa’nın en önemli ilkesi olan eşitlik ilkesine aykırı davranıldı, Kadıköy Belediyesi ihale dışı bırakıldı. Şeffaflığa aykırı davranıldı, bizim teklif vermemiz engellendi” dedi.

Odabaşı, “Bu ihaleyi yaptılar ama ne yapacaklarını halen bilmiyoruz. Burayı biz betona, ranta teslim etmeyeceğiz ve buraya kimsenin çökmesine müsaade etmeyeceğiz. Bu mücadele bitmedi; olanca hızıyla, bütün gücümüzle devam edecek” açıklamasını yaptı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR