EkolojiManşet

Saros Körfezi’ne ilk gemi girdi: Tehlikenin farkında mısınız?

0

Edirne’nin Keşan ilçesine bağlı Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasına BOTAŞ tarafından yapılan Yüzer Depolama ve Yeniden Gazlaştırma Ünitesi (FSRU) Doğalgaz Aktarma Limanı’na ilk gemi dün (15 Şubat)  geldi.

Mısır’ın Damietta Limanı’ndan çıkan ve 15 Şubat sabah saatlerinde Saros Körfezi’ne giren Vasant 1 isimli Hindistan bandıralı gemi, akşamüstü saatlerinde Mecidiye Sahili açıklarından römorkör refakatiyle yaklaşık altı saatte limana taşındı.

Yüzer depolama ve üretim yapabilen 117 bin 600 gross tonluk gemi, 294 metre uzunluk ve 48 metre genişliğe sahip.

Limana demirleyen geminin fotoğraflarını paylaşan Saros Gönüllüleri, bölgenin 1. derece fay hattında bulunduğunu belirterek duruma tepki gösterdi.

Daha İskenderun Limanı’nın ateşi sönmedi

Akvitistler paylaşımlarında şunları kaydetti:

“100 bin ton ağırlığında, 300 metre uzunluğunda dev FSRU Gemisi, Cennet Saros’umuzun sığ, temiz, berrak sularına girdi. Halk, 200 bin imza topladı. 1038 kişiyi temsilen dava açtı. 5 bin kişi miting yaptı. 10 farklı disiplinden bilim insanı bilirkişi raporlarında ‘olmaz’ dedi. Halkın hukuk savaşına rağmen ‘üstün kamu yararı’ şeklinde çıkan mahkeme kararı ile maalesef proje durdurulmadı. Daha İskenderun Limanı’nın ateşi sönmeden 1. derece fay hattı üzerinde gezen büyük tehlikenin farkında mısınız?”

Doğalgaz Aktarma Limanı’nın Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde olduğunu hatırlatan Saros Gönüllüleri Dayanışması Sözcüsü Mürşide Ertürk Çoban, “Saros’ta LNG taşımacılığı büyük risktir. Saros’a girecek her gemi, Trakya’nın kalbine konulan bomba anlamına geliyor. LNG gemisi patlaması durumunda, 55 bin ton patlayıcı etkisi yaratacaktır. Yine söylüyoruz, hep söyleyeceğiz; bilimin yolundan ilerleyecek, göz göre göre felakete seyirci kalmayacağız. Mücadelemiz devam ediyor. Saros’a kıymayın” dedi.

FSRU Doğalgaz Aktarma Limanı’yla ilgili süreç, 31 Mayıs 2018 tarihinde Edirne Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde ‘ÇED süreci başlatılmıştır’ şeklindeki duyurunun ardından başlamıştı. Beş yıldır bölge halkının ve binlerce çevrecinin tepkisine rağmen proje devam etti. Proje kapsamında, bölgede yaklaşık 10 bin ağacın kesildiği belirtiliyor.

Saros Körfezi’nden Kırklareli’ne: Trakya ekosistemi saldırı altında
‘Saros Körfezi’nde hem bilim hem de hukuk çiğneniyor’
Mahkeme açıkladı: Saros FSRU Liman ve Boru Hattı Projesi’nin ÇED olumlu kararı iptal

‘Doğa ile inatlaşmayın’

Saros Gönüllüleri Dayanışması​​​​​ Keşan Kent Konseyi ise BOTAŞ’a çağrıda bulundu: “Doğa ile inatlaşmayın”

Konseyin açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

“Yaklaşık beş  yıldır Saros Körfezi’nde Sazlıdere ve Gökçetepe köyleri arasına BOTAŞ tarafından yapılmaya çalışılan FSRU Limanı ve kara boru hattı çalışmalarında hukuk, bilim yok sayılarak sona gelindi. 15 Şubat günü Saros Körfezi’nde bir gemi göründü. Uzun bir uğraştan sonra FSRU Limanına yanaştırıldı.

​Hukuku ve bilimi yok sayarak çalışmalarını sürdüren BOTAŞ toplumsal acılarımızı sürekli olarak fırsata çevirdi. 17 km kara boru hattı çalışmalarında COVİD 19 pandemisini kullandı. Pandeminin en yaygın olduğu, sokağa çıkma yasaklarının uygulandığı sürede binlerce ağaç kesilerek boru hattı çalışması yürütüldü.

​Şimdi de ülkemizi yasa boğan ülke olarak depremin yarattığı acılar yüreklerimizi sızlatırken Sessiz sedasız Gemi FSRU Limanına yanaştırıldı.
​BOTAŞ’a çağrımızdır. Doğa ile inatlaşmayın!”

Depremin merkezi Maraş ile Malatya‘nın arasının 220 km olmasına rağmen, Malatya’nın enkaza döndüğünü hatırlatan Kent Konseyi, “Ganos fay hattı ile FSRU Limanının arası 7 km’dir” dedi.

​Keşan Kent Konseyi ve Saros Gönüllülere Dayanışması, 18 Şubat Cumartesi günü saat 13.00’de Sazlıdere köyünde FSRU Limanı ve gemi manzaralı tepede kitlesel basın açıklaması yapacak.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.