2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMİGündemİnsan HaklarıManşet

TTB ve SES: Depremzede çocuklar yetersiz besleniyor

0
Depremzede çocuklar
Fotoğraf: Hatay / Depophotos

Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Hatay Deprem Koordinasyonu (SES), Samandağ, Antakya ve Defne ilçelerinde yürütülen malnütrisyon (yetersiz beslenme) çalışmalarının sonuçlarını 9 Ocak 2024’te bir basın toplantısıyla paylaştı. Çalışmalar, bölgedeki beş yaş altı çocuklarda beslenme ve gıda güvenliği sorunlarına odaklandı.

TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı, TTB’nin başından beri sahada olduğunu ve deprem bölgesindeki ciddi yoksunlukların çözülmesi için çabaladıklarını vurguladı.

Fincancı, “11 aydan uzun süre geçmesine rağmen hiçbir değişiklik olmadığı görülüyor. Açlık sınırına dahi ulaşamayan hane gelirleri ile ciddi bir yoksunluğun yaşandığı deprem bölgesindeki sorunlara hızla çözüm üretilmesi gerekmektedir. Bu sorunları çözümlenmediği koşullarda kamu otoritesinin sağlıklı yaşam hakkını ihlalden sorumlu olacağı da unutulmamalıdır” dedi.

SES Eş Genel Başkanı Nazan Karacabey, çalışmaların gönüllülük esasıyla yürütüldüğünü ve sağlıklı yaşama erişim sağlanana kadar devam edeceğini belirtti.

Karacabey, “Neredeyse bir yıl olacak ama deprem bölgesinde hayatta kalma kriterlerini karşılayamayacak çok sayıda insan var. Halk, sağlıklı yaşama hakkına erişene kadar çalışmalarımız, çabalarımız sürecek” dedi.

‘Barınma koşulları insan onuruna uygun değil’

TTB Halk Sağlığı Kolu üyesi Dr. Mehmet Zencir, afetlerin gıda güvencesi ve güvenliğine tehdit oluşturduğunu ve malnütrisyonun bu etkilerden biri olduğunu ifade etti.

Uzman diyetisyen Dicle Dilan Salman, beslenme ve gıda erişimiyle ilgili bulguları paylaştı. Saha çalışmalarında görev yapan Hemşire Leyla Kalın ise insan onuruna yaraşır olmayan barınma alanlarının dayatılmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti ve yakın zamanda Samandağ’da elektriğe bağlı olarak başlayan yangında iki çocuğun yaşamını yitirmesini örnek gösterdi.

Leyla Kalın, “Eşitsizlik ve güvencesizlik olgusu mülteci depremzede çocuklarda daha ağır yaşanıyor” dedi.

Araştırmanın bulgu ve önerileri:

  • Samandağ, Antakya ve Defne ilçelerinde 564 çocuğa ulaşıldı.
  • Ailelerin çoğunluğunun güvenceli işe ve düzenli gelire sahip olmadığı, gıda erişiminin yetersiz olduğu belirtildi.
  • Beş yaş altı çocuklarda bodurluk, zayıflık ve aşırı kiloluluk oranlarının endişe verici seviyelerde olduğu tespit edildi.
  • Çocukların yeterli ve dengeli beslenemediği, özellikle protein kaynaklarına erişimin düşük olduğu belirlendi.
  • Çalışma, acilen mutfak koşullarının iyileştirilmesi, çocuklara uygun gıda desteğinin sağlanması ve beslenme politikalarında toplum katılımının sağlanması gibi önerilerde bulundu.

Dr. Sami Reyhan ve Dr. Münevver Kaynak Türkmen, kent genelindeki durumu ve beslenme yetersizliklerinin yol açabileceği sağlık sorunlarına dair değerlendirmelerde bulundu. Basın toplantısı, soru-yanıt bölümüyle sona erdi.

You may also like

Comments

Comments are closed.