Sarıkeçililer yola şenlikle çıkıyor

Sarıkeçiler, tüm yaşam savunucularını kendileriyle birlikte göçmeye çağırıyor. Yörük çadırında konaklayıp, keçi sütü içerek doğanın gerçek çocukları Sarıkeçililer’e karışmak isterseniz bu göçü kaçırmayın!

Engellere karşın sonsuza kadar göçmek isteyen topluluk

Sarıkeçililer, Anadolu’daki göçerlik geleneğini sürdüren son Yörük boyu. Binlerce yıllık geleneği yaşatabilmek için her yıl kışı geçirdikleri Akdeniz sahilindeki Anamur ve Bozyazı’dan yola çıkıp 500 kilometre yürüyerek Toroslar’ı aşıyor, yazı Konya ve Karaman’ın yaylalarında geçiriyorlar. Modern hayatın giderek zorladığı Sarıkeçililer, baskı ve engellerle karşılaşsalar da kültürlerini yaşatmaya kararlılar. Sarıkeçililer’in göçlerini ve kültürlerini tanıtabilmek ve geleceğe aktarabilmek için düzenledikleri göç şenliğinin 7’ncisi 14 Eylül’de gerçekleşecek.

Konuklar yörük çadırında ağırlanacak

“Sarıkeçililer Geleneksel 7. Göç Yürüyüşü Etkinliği” Konya’nın Çumra ilçesine bağlı Çiçek ve Avşar köyleri arasındaki Karaalan mevkiinde başlayacak. “Konar-göçerliğin dünü bugünü” konulu panelle sürecek olan etkinlik kapsamında Yörüklerin yaşama biçimleri ve yeme içme kültürüne ilişkin bilgiler aktarılacak. Şenliğe katılan konukların Yörük çadırlarında ağırlanacağı şenlik kapsamında, Sarıkeçililer’in bir günü uygulamalı olarak anlatılacak. Göç kervanının hazırlanması ve konserlerle devam edecek olan şenlik üç gün sürecek.

“Doğayı ve yaşamı savunmak inancımız”

Sarıkeçililer Yaşatma ve Dayanışma Derneği Başkanı Pervin Çoban Savran, yörüklerin insanı, doğayı ve yaşamı savunmayı inanç biçimi olarak gelenekleştirmiş olduklarını belirterek, “Anadolu’nun tıkanmak üzere olan kültür damarlarına kan taşımaya devam etmek için hâlâ bir umut var. Bu umudun düş olarak kalmayıp gerçeğe ulaşması için yaşam savunucularını etkinliğimize katılmaya bekliyoruz” çağrısında bulundu.

“Göç zamanı gelince, biz dursak keçiler durmaz”


Kendilerine “son göçerler” denilmesinden rahatsız olduklarını belirten Savran, “göçen son topluluk” olduklarının altını çizerek, “sonsuza kadar göçeceğiz” sözleriyle kültürlerini yaşatmaya kararlı olduklarının altını çiziyor. Yaşamlarını doğanın saatine göre sürdürdüklerinin altını çizen Savran, göç zamanı geldiğinde kendileri dursa bile keçilerin, develerin durmadığını söylüyor.

60 günde devrialem

Özgün yaşama biçimleri ve kültürleri UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras (SOKÜM) kapsamında değerlendirilerek Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından konuyla ilgili çalışmalar yapılan Sarıkeçililer, yılda iki kez göçüyor. Günde yaklaşık 10 kilometre yürüyen topluluk, 45 ila 60 gün arasında yaklaşık 500 kilometrelik yolu katederek Torosları yılda iki kez aşıyorlar

(Yusuf Yavuz, Sol Haber Portalı)

 

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR