İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

‘Sansür Yasası’nın bir maddesi daha onaylandı: Kart iptalleri ve yeni şartlar

0

Basın ve ifade özgürlüğüne getirdiği kısıtlarla ‘sansür yasası’ olarak anılan 40 maddelik “Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi“nin görüşmeleri sürerken teklifin bir maddesi daha kabul edildi.

‣ Gazeteciler sokakta: Susturma, korkutma, hapsetme yasasına hayır!
‣Basın örgütlerinden sansür yasasına 10 itiraz 

Kabul edilen 15. madde ile tanımlanan değişiklikler ise şöyle oldu:

  • Basın kartı sahibinin, kanunda belirtilen niteliklere sahip olmadığının veya bu nitelikleri sonradan kaybettiğinin anlaşılması halinde basın kartı İletişim Başkanlığınca iptal edilecek.
  • Basın kartı sahibinin, basın ahlak esaslarına aykırı davranışlarda bulunması halinde Basın Kartı Komisyonu kararıyla basın kartı iptal edilecek.
  • Basın mensubunun bir aydan fazla işsiz kalması durumunda ve medya faaliyeti dışında bir iş yaptığının tespit edilmesi durumunda da basın kartı iptal edilebilecek.
  • Basın kartı koşullarına “5 yıl ve daha fazla hapis cezası almamak”; “dolandırıcılık, sahtecilik, devlet sırlarına karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, kamu barışına karşı suçlar” gibi suçlardan hüküm giymemiş olmak şartı eklendi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’na üye gazeteciler, kanun teklifi üzerindeki görüşmeleri siyah maske takarak takip etti.

16. maddenin görüşmeleri sırasında, AKP sıralarının boşaldı. CHP Grubu yoklama talep etti. İki kez yoklama yapıldı, yeter sayısına ulaşılamadı. Görüşmeler bugün 14.00’da devam edecek.

Sansür yasasına hukukçu yorumu: Seçime Twitter olmadan girme ihtimalimiz hiç olmadığı kadar yüksek
Gazeteciler yeniden tek ses: Medyayı cezalandırmaktan başka amacı olmayan teklif geri çekilsin

You may also like

Comments

Comments are closed.