İfade ÖzgürlüğüManşetMedya-İnternet

Gazeteciler sokakta: Susturma, korkutma, hapsetme yasasına hayır!

0

Gazeteciler, AKP ve MHP tarafından Meclis‘e sunulan ve Adalet Komisyonu‘nda kabul edilen ‘dezenformasyon yasası’ teklifine karşı ayakta.

Teklif, Basın Kanunu‘nda pek çok değişiklik yaparak ‘yanlış bilgi yayma’ suçuna hapis cezası öngörmenin yanı sıra, Cumhurbaşkanlığı‘na bağlı İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu‘nun yetkilerini genişletiyor ve internet medyasını da bu kanuna tabi tutuyor.Uzun zamandır basın meslek örgütlerinin, siyasilerin ve sivil toplumun karşı çıktığı teklifin bu hafta Meclis Genel Kurulu‘nda görüşülmesi bekleniyor.

Basın emekçileri, protestolarına bugün de Ankara‘da Ulus Meydanı‘nda devam etti.

İlgili haber: Yedi basın meslek örgütünden açıklama: Sansür yasasına hayır
İlgili haber: ‘Yeni dezenformasyon yasası’yla enflasyon yüzde 100 demek suç olabilir’

Atatürk Anıtı önünde Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, KESK Haber-Sen, Çağdaş Gazeteciler Derneği,DİSK Basın-İş Sendikası,Türkiye Gazeteciler Sendikası, Türkiye Gazeteciler Konfederasyonu Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Basın Konseyi, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, İzmir Gazeteciler Cemiyeti ve Parlamento Muhabirleri Derneği imzasıyla yapılan basın açıklamasında gazeteciler şunları söyledi:

Adı Basın Kanunu ama içinde basın yok baskı var

Türkiye Büyük Millet Meclisi‘nde Basın Kanunu yenileniyor.

Adı Basın Kanunu ama içinde gazeteciliği geliştirmek yok; hapis cezası, kapatma, internet basınına ağır denetim ve basın kartı iptalleri var.

Haftalarca Meclis’te iktidar ortaklarına ‘Gazetecileri dinlemeden basın yasası yapılmaz’ dedik, öneriler verdik, itiraz ettik ama nafile. Tek bir cümlemizi bile dikkate almadılar. Bu nedenle ülkemizin en büyük basın meslek örgütleri olarak Türkiye’nin dört bir yanından buraya, milletin meclisine geldik.

Yasayı geri çekin, basın yasalarını gazetecilere danışarak yapın diyoruz.

Sanmayın ki bizler dezenformasyonun önlenmesini istemiyoruz. Ama bunun yolu yasadaki gibi hapis cezasından geçmez. Yargıtay Hâkimi de Adalet Komisyonu’nda açıkça uyararak, bu yasanın uygulama sırasında yargıda karmaşa ve keyfilik yaratacağını söylemiştir. Ama dinlemediler…”

İlgili haber: Basın örgütlerinden dezenformasyon yasasına tepki: Siyasetçiler tarafından kapalı kapılar ardında hazırlandı
İlgili haber: 23 uluslararası örgütten Türkiye’ye çağrı: Dezenformasyon Yasası’nı geri çekin

Yazılı basına kilit vurduracak bir düzenleme

“Yazılı basının kapısına kilit vuracak maddeler vardır.

Öyle ki Anadolu basını hiçe sayılmış, gözden çıkarılmıştır. Yaklaşık bin gazete, yaşam kaynakları olan resmi ilanları büyük oranda kesilerek, kapanmakla karşı karşıya bırakılacaktır.

Basın ilanlarının dağıtımına ilişkin değişikliklerle yazılı basına kilit vurduracak olan düzenleme, meslektaşlarımızın özlük haklarında da hiçbir iyileştirme içermiyor. Bunları söyledik, anlattık, yazdık ama dinlemediler.

Bu yasa temel insan haklarına, haberleşme özgürlüğüne, basın özgürlüğüne aykırıdır. Yani Anayasa’ya aykırıdır. Anayasa ile güvence altına alınan haklarımıza aykırıdır.

Bu yönüyle sadece gazetecilerin özgürlüklerine değil tüm toplumun özgürlüklerine engeldir.

Toplumsal otosansür dalgası yaratılacak

“‘Yanlış bilgiyi alenen yayma suçu’ oluşturup üç yıl hapis cezası getiren bu yasa tüm toplumu yazmaktan, eleştirmekten, sosyal medyada mesaj paylaşmaktan alıkoyacaktır. Bu yasa toplumsal bir otosansür dalgası yaratacaktır. Bu nedenle sadece gazetecilerin sorunu değildir.

Neden getiriliyor bu hapis cezası? Bu nasıl uygulanacak? Seçimlere bir yıldan az bir zaman kalmışken çıkarılan bu yasayla sağlıklı siyasi tartışma ortamı nasıl sağlanacak? Yargıtay’ın görüşündeki gibi uygulamada doğacak karmaşa ve keyfilik nasıl önlenecek? Bu soruları defalarca sorduk ama Meclis’te bizlere hiçbir yanıt verilemedi.

İlgili haber: Seçim Güvenliği Platformu’ndan ‘dezenformasyon yasası’ uyarısı

İşte bu nedenlerle basın meslek örgütleri olarak, tünelden önceki son çıkışta buradayız. Atatürk Anıtı önünden hep beraber sesleniyoruz: Bu yasada gazeteciler yok, gazetecilerin görüşleri yok, basın özgürlüğü yok diyoruz. Bir kez daha bu yasada susturma, korkutma ve hapsetme var diyoruz. Biz gazeteciler bu yasanın geri çekilmesini istiyoruz.”

“Basın susturulamaz” sloganı atan gazeteciler, açıklamanın ardından anıtın önüne kalemlerini bıraktı.

 

You may also like

Comments

Comments are closed.