Köşe Yazıları

Sanal Aktivistin Alet Çantası – Blog hizmetleri

0

Yakında hazırlıklarını tamamlayacağım “Sanal Aktivist Eğitimi” için hazırladığım notlarımı burada sizlerle paylaşacağım. Bugünkü konumuz ise ücretsiz blog hizmetleri.

Sblogger-wpanal aktivizm günümüzde aktivizmin en hızlı gelişen dalı. İnternetin web 2.0 olarak adlandırılan kullanıcı katılımıyla oluşan içeriğe dönüşmesi ve bu dönüşüme olanak sağlayan çoğunluğu ücretsiz olan paylaşım araçları ile her türlü kampanya çok düşük maliyetlerle yürütülebiliyor.

En basitinden internette tek sayfalık bir ilan oluşturup, bunu insanlara duyurmanın ızdırap olduğu günlerden aynı, konuda bazen birbirinden habersiz kampanyaların yürütüldüğü bir bolluk, bereket çağına ulaştık. Ancak bugünün sorunu da içeriğimizi ilgilenecek kişilere tonlarca ilgisiz içerikten sıyrılıp, ulaştırabilmek ve katılımlarını sağlayabilmek.

Protestoların, imza kampanyalarının, mitinglerin kafa karıştırıcı sayılara varmasında etkili olan online araçların başını ücretsiz blog hizmetleri çekiyor. Sadece bir kaç dakika içinde sınırsız miktarda yazı, resim, bağlantı vs. yükleyip hemen harekete geçmenize olanak veren blog servislerinin en bilinen ikisini ele alacağız.

Blogger.com

Google’a ait olan Blogger ücretsiz bir hizmet. Blogger hesabına sahip bir kullanıcı birden çok blog’a sahip olabiliyor. Bloglar çok yazarlı olabiliyor. (Grup halinde çalışılan durumlar için.)

Kolay kullanımı, tema ve eklenti çeşitliliği artı yanları. Ancak sabit sayfa yapısının olmaması büyük bir eksi. Bunun ne anlama geldiğini şöyle açıklayayım. Blog’u ziyaret eden bir kullanıcı belli sayıda en yeni girdiyi görecektir. Daha kurumsal bir yapı arzeden giriş sayfası, sabit bir iletişim sayfası vs. bulunmayacaktır.

Blogger özellikle küçük kampanyaları duyurmak, ya da herhangi ebattaki bir kampanyanın gidişatını blog marifetiyle paylaşmak için biçilmiş kaftandır. Blogger ile hazırlanmış bir kampanya sitesi ise Üçüncü Köprü Çözüm Değil.

Blogger dünyanın her yerinden kullanıcısı olan bir hizmet ve yakın geçmişte TİB tarafından sansürlendi. Bu nedenle Blogger’da bir blog yaratırken bir süre sonra blogunuzun sansür karambolünde erişime engellenmesi ihtimali olduğunu da hatırlatalım.

WordPress.com

WordPress şu anda blog denilen içerik yayınlama şeklinin üst standardını oluşturuyor. WordPress.com ise açık kaynak kodlu WordPress yazılımının ücretsiz blog yayınlama hizmetine dönüştürülmüş hali.

Blogger’dan bazı belirgin üstünlükleri var WordPress.com’un. Bunların başında sabit sayfalara olanak vermesi var. Bu sayede bir açılış sayfası ve yeni eklenen içerikten bağımsız olarak her zaman ulaşılabilir olmasını isteyeceğiniz iletişim, hakkında vb. sabit sayfalar kullabiliyorsunuz. Bir diğer avantajı ise kategori sistemine sahip olması. Bu sayede birden çok konuya yer verdiğiniz bir blogda bu konulara göre kategoriler oluşturup yazıları anlamlı bir şekilde gurplamış ve ulaşılır kılmış oluyorsunuz.

Ücretsiz hizmetler mi, hosting mi?

Blogger da, WordPress.com da ücretsiz hizmetler. Fakat sitenizin biraz daha ciddi ve kurumsal gözükmesini istiyorsanız yapabileceğiniz ilk şey sitenizi tarif eden bir alan adı alıp (10-15$) blogger ya da wordpress.com ile yaratmış olduğunuz içeriği buraya yönlendirmek olabilir. Bu sayede örneğin www.nukleerehayir.com adresine giren kullanıcı sizin ücretsiz blogunuz yerine daha ciddi bir site ile karşılaştığını düşünebilir. Ücretsiz blogların kısıtlamalarını aşmaya herhangi bir fayda sağlamayan bu yöntem ile adresinizi kısaltmış ve daha fiyakalı hale getirmiş olursunuz.

Eğer ki kalıcı ve ciddi bir site hazırlamak veya yaratıcı bir internet kampanyası sürdürmek istiyorsanız o zaman yolunuz hosting hizmetlerinden geçer. Yıllık ücret karşılığı paylaşımlı hosting hizmeti veren yerli ve yabancı sayısız şirket vardır. Bu şirketlere para kaptırmadan iş yapmak hoş olsa da işler belli bir ciddiyete varınca ücretsiz hizmetlerin kısıtları profesyonel bir site kurmayı zorunlu hale getirebiliyor.

Eğer bu yolu seçtiyseniz önünüzde seçeneklerin çoğaldığını ve yapılabilecek şeylerin sayısız olduğunu farkedeceksiniz. Ben ise gönüllülük temelli yürüyen hareketlere faydalı olmasını umduğum bu yazı dizisinde düşük bütçeli çözümlere yoğunlaşacağım.

You may also like

Comments

Comments are closed.