Doğa MücadelesiManşet

Salda Gölü Koruma Derneği: Salda’da amaç gölü korumak değil rant sağlamak

0

Salda Gölü Koruma Derneği, Burdur’un Yeşilova ilçesinde yer alan ve Millet Bahçesi inşaatının hız kazandığı Salda Gölü’ne ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Salda Gölü yok edildiğinde dünyanın çok büyük bir değerini kaybedeceği belirtilen açıklamada “Salda Gölü, Dünya mirasıdır. Mutlak korunmalıdır” çağrısında bulunuldu.

‘Kirlilik dışarıya çıkamıyor’

Salda Gölü ve çevresinin kapalı bir havza olduğu belirtilen açıklamada “Salda Gölüne giren kirlilik bir daha dışarıya çıkamaz. Biriken kirlilik göl dibine çökelmekte ve canlılar için zehirli olan; hidrojensülfür, metan ve amonyak oluşturmaktadır” denildi.

Oluşan bu zehirli gazların göl içindeki endemik canlıları öldürerek yok edeceği belirtilen açıklamada “Gölde oluşan bu ekolojik değişiklik, göle gelen kuşların gelmemesine, suyundan yararlanan göl dışındaki canlıların ölmesine ve bu özel ekolojik yapıya uyum sağlayan endemik bitkilerin yok olmasına sebep olacaktır” uyarısında bulunuldu.

‘Daha fazla insanın gelmesi gölü kirletir’

Salda Gölü’nü yıkıma sürükleyen sürecin anlatıldığı açıklamada “Salda Gölü 1980’li yıllara kadar kendi halinde, tertemiz, insanlardan saklı, doğal olarak var oldu” denildi. Sonrasında yaşananlar ise şu sözlerle aktarıldı:

1980’li yıllarda Türkiye’de turizmin canlanması ile insanların ilgisini çekmeye başladı. Salda Gölüne insanların ilgisi artarak devam etti.  2017-2018 yıllarında Salda Gölünün, Maldivler benzetmesi ile reklamının yapılması ve NASA’nın Mars Gezegenine benzetmesi ile insanların ilgi odağı oldu. 2019 yılında resmi kayıtlara göre bir milyon beş yüz bin kişi Salda Gölüne geldi.

Salda Gölünü görmeye gelenlerin çoğu Salda Gölünde suya girdi. Suya girenlerin, teri, kiri, güneş yağı, idrarı ve diğer kirlilikleri gölde kaldı. Suya girmeyenler için zorunlu ihtiyaçlarını karşılayacak altyapı olmadığından gölün çevresi kirletildi. Millet bahçesi göle daha çok insan gelsin diye yapılıyor. Göle ne kadar çok insan gelirse, göl o kadar çok kirlenecektir.

Millet Bahçesi inşaatı

Açıklamada “Salda Gölü 1989 yılında 1. Derece sit bölgesi ilan edildi. 1. Derece sit bölgesi ilan edildikten kısa süre sonra, devletin yetkilileri, korunması gereken bu yeri devletin başka kurumlarına tahsis ederek kullanıma açtılar” denildi.

2019 yılında devleti yönetenlerin, göl çevresini Ö.Ç.K. bölgesi ilan ederek ve millet bahçesi projesi ile Salda Gölü çevresine yapılaşmaya açtığı belirtilen açıklamada şunlar söylendi:

Millet bahçesinin ilk planları göl kenarını beton yığınına çeviriyordu. Milyonlarca insan göl kenarında gece, gündüz kalacaklar, gölde suya girecekler, gölü istedikleri gibi kullanacaklardı. İtirazlarımız, açılmış olan davalar ve kamuoyunun baskısıyla yetkililer bizlerin sayamayacağı kadar çok plan değişikliği yaptılar. Çivi çakmayacağız dedikleri yere, kepçelerle, kamyonlarla, daldılar. Çivi yerine özel matkaplarla deldikleri hidromanyezitlere (kil tabakasına) çelik kazıklar çakarak ahşap binalar yaptılar. Bu yapılanlarla göl korunmadı. Göl çevresindeki doğal yapı ve göle yeraltından gelen su yolları bozuldu. Bizler halen millet bahçesi projesinin iptal edilmesini istiyoruz. Çünkü millet bahçesi hidromanyezitlerin ve beyaz kumların üzerine yapıldı.”

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yapılan millet bahçesi ile Salda Gölü’nü koruduğunu söylediği belirtilen açıklamada bunun doğru olmadığı belirtildi. Açıklamada “Bakanlık gölü korumak yerine, nasıl ranta çevireceğini düşünmektedir. Bakanlığın amacı gölü korumak olsaydı, millet bahçesinden önce, göl çevresindeki yerleşim yerlerinden göle akmakta olan kanalizasyon sularının, göle gelmesini önlerdi” dedi.

Açıklamada Salda Gölü’nün gelecek nesillere aktarılması için talepler şu şekilde sıralandı:

  1. Salda Gölünde suya girilmesin.
  2. Beyaz kumlara basılmasın.
  3. Göl çevresindeki yapılaşma durdurulsun. İmar barışı iptal edilsin.
  4.  Millet bahçesi projesi iptal edilsin.
  5. Göl çevresindeki yerleşim yerlerinin kanalizasyon suları göle akıtılmasın.
  6. Salda Gölü bilim insanları için laboratuvar olsun.
  7. Salda Gölünden turistik amaçlı yararlanılacaksa, görsel turizm ve fotoğraf turizmi olarak yararlanılsın.
  8. Salda Gölü UNESCO Dünya miras listesine alınsın.

You may also like

Comments

Comments are closed.