DünyaManşet

Rus işgalcilerin terk ettiği İzyum kasabasında yüzlerce sivilin gömüldüğü toplu bir mezar bulundu

0

NOT: Bu haber, hassas bilgiler ve görüntülr içerebilir.

Ukrayna Savunma Bakanlığı, yakın zamanda işgalci Rus güçlerinden geri alınan  doğu şehri İzyum’da  440 kişinin gömülü olduğu bir mezarlık bulduğunu açıkladı.

Yetkililerin kasaba yakınlarındaki ormanda günler sonra bulduğu belirtilen toplu mezarı ziyaret eden Associated Press (AP) gazetecileri, ağaçların arasında basit tahta haçlarla işaretlenmiş yüzlerce isimsiz mezarı kaydetti.

Fotoğraf: Evgeniy Maloletka / AP

Mezarda incelemeler başlamadan önce alanda herhangi bir gizli patlayıcı olup olmadığını tespit için metal dedektörlü arama yapıldı.

Harkov bölgesi polis baş müfettişi Serhiy Bolvinov verdiği demeçte, bulunan 440 kişinin “bazılarının topçu ateşi nedeniyle , bazılarının hava saldırıları nedeniyle öldüğünü” söyledi.

Dün gece yaptığı konuşmada Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Ukraynalı ve uluslararası gazetecilere, ortaya çıkarılanları görmeleri için mezarlığın gösterileceğini söyledi. Zelenski, “Dünyanın gerçekte neler olduğunu ve Rus işgalinin neye yol açtığını bilmesini istiyoruz” dedi.

İzyum kasabasının da bulunduğu Harkov bölgesi, yedi aylık büyük çatışmaların ardından geçen hafta Ukrayna ordusunun büyük bir karşı atağıyla Rus işgalcilerden geri alınmıştı.

Fotoğraf: Evgeniy Maloletka / AP

Zelenski, Rus birliklerinin geri çekildiği bazı yerlerdeki toplu sivil mezarları hatırlattı ve olası savaş suçlarına dair kanıtlar bıraktığını söylediği diğer şehirleri saydı:

Buça, Mariupol, şimdi demaalesef İzyum. Rusya gittiği yerde arkasında ölüm bırakıyor. Ve bunun hesabını vermeli.”

Ukrayna ordusu yetkilisi Oleg Kotenko, mezarlığın Rus askerlerinin sosyal medyada yayınladığı video görüntülerine dayanarak mezarlardan 25 ila 30’unun asker olduğunu ileri sürdü.

Fotoğraf: Evgeniy Maloletka / AP

AP’ye konuşan bir kasaba sakini tekli mezarlara gömülen yüzlerce kişi arasında bir apartmana düzenlenen hava saldırısında öldürülen onlarca yetişkin ve çocuk olduğunu, bazılarını enkazdan “kendi elleriyle” çıkardığını söyledi.

“Savaş suçlarının tüm bu izleri artık tarafımızca dikkatle belgeleniyor” diyen Ukrayna İçişleri Bakan Yardımcısı Yevhen Enin, Rus ordusunun Mart ayında bölgeden çekilmesinin ardından yüzlerce sivilin cesedinin bulunduğu Kiev banliyösü Buça’ya atıfta bulunarak “Buça deneyiminden biliyoruz ki, en kötü suçlar ancak zamanla açığa çıkar” şeklinde konuştu.

‣ Mauripol’de 1300 kişi enkaz altında
‣ Kiev’den geri çekilen Rusya’nın banliyölerde sivilleri katlettiği öne sürüldü
‣ BM Güvenlik Konseyi bugün toplanıyor: Uydu görüntüleri, Rusya’nın Buça’daki iddialarını çürütüyor

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.