DünyaEnerjiManşet

Rus işgali altındaki Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki son reaktör kapatıldı

0

Ukrayna‘nın güneydoğusunda bulunan ve Mart ayından beri Rusya‘nın işgali altında bulunan Zaporijya Nükleer Santrali‘ndeki çalışan son operatör de kapatıldı.

Altı reaktörü bulunan Avrupa‘nın en büyük nükleer santrali Zaporijya’nın Ukrayna’nın ana elektrik şebekesiyle bağlantısı, tesis etrafındaki çatışmalar nedeniyle geçen hafta tamamen kopmuş ve tesis tüm dış güç kaynağını kaybetmişti.

Bu sebeple birkaç gün boyunca tesis “ada modunda” çalıştırılmış ve kalan tek operasyonel reaktör, radyasyon sızıntısını önlemek için hayati olan soğutma sistemlerini çalıştırmak için elektrik üretimine alınmıştı. 

Ukrayna devleti nükleer operatörü Energoatom, dün yaptığı açıklamada tesisin Ukrayna’nın elektrik şebekesine yeniden bağlandığını ve böylece son reaktörün de faaliyetinin durdurulabildiğini açıkladı.

Santralde iki uzmanı görev yapan BM Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), bilgiyi doğruladı.

Energoatom, şebeke bağlantısının tekrar kesilmesi riskinin yüksek olduğunu ve bu durumda tesisin reaktörleri soğutmak tutmak ve nükleer bir sızıntıyı önlemek için acil durum dizel jeneratörlerini kullanmak zorunda kalacağını söyledi.

Şirketin şefi ise geçtiğimiz Perşembe günü  tesiste sadece 10 günlük dizel yakıtın bulunduğunu açıklamıştı.

Energoatom, aylardır uluslararası kamuoyu tarafından yapılan “Rus güçlerine tesisten ayrılma ve çevresinde “askerden arındırılmış bölge oluşturulmasına izin verme” çağrısını yeniledi.

Dünyanın en büyük 10 atom santralinden biri ve Avrupa’nın en büyüğü olan tesis, savaşın ilk haftalarından beri Rus güçlerinin işgali altında. Ukrayna ve Rusya, santrali şebekeye bağlayan elektrik hatlarına zarar veren bombardımanlardan birbirini suçluyor.

Aylarca süren müzakerelerin ardından, nükleer gözlemcilerden oluşan 14 kişilik bir Birleşmiş Milletler ekibi tesise geçen hafta girebilmişti.

‣ Zelenski: Zaporijya Nükleer Santrali’nde felakete çok yaklaştık
‣ Türkiye dahil 42 ülkeden Rusya’ya çağrı: Zaporijya Nükleer Santrali’nden derhal çıkın

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.